30 godina poslije
3.2k

Podignuto bijelo platno u centru Sarajeva kao simbol sjećanja na spas od snajperista s brda

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Jutros je u uskoj ulici, između dvije zgrade, u centru Sarajeva postavljeno veliko platno slično onome kakvo je prije 30 godina sprečavalo agresorske snajperiste da ubijaju civile u Titovoj ulici.

Sa brda iznad Sarajeva, agresori su tokom najduže opsade jednog grada, sa svojih položaja svakodnevno terorisali, granatirali i iz snajpera ubijali civile, među kojima su bili i djeca, žene, stari i nemoćni.

Sarajlije su tražile sve moguće načine kako spriječiti dovoljno okrvavljene ruke agresora da ubiju još neko dijete ili stariju osobu, pa su tamo gdje je bilo moguće postavljali platna i druge materijale koje su donekle onemogućavale snajperistima da terorišu građane Sarajeva na raskrsnicama.

Znak
Znak "Pazi snajper" na raskrsnici ulica Titova, Dalmatinska i Kulovića

Tako je bilo i na raskrsnici ulica Dalmatinska, Titova i Kulovića.

Povodom 30 godina od opsade Sarajeva gradske i kantonalne vlasti pripremile su bogat program s ciljem sjećanja na najteži period glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U okviru obilježavanja ove tužne godišnjice Vlada Kantona Sarajevo je, između ostalog, postavila i ovo platno u ulici Kulovića na kojem će se večeras od 19:00 sati biti emitovane fotografije iz ratnog perioda, a do 21:00 sati na trgu ispred Pozorišta mladih će biti upriličena degustacija jela iz ratnog perioda.

Opsada Sarajeva je trajala 1.425 dana, a tokom tog perioda ubijeno je više od 12 hiljada ljudi, a infrastruktura grada je razorena.

Treba istaći da je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen, između ostalog, i zbog širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Uprkos svemu Sarajevo, njegov nevjerovatni duh i stanovnici su izdržali sve nehumane uslove od aprila 1992. godine do kraja rata.

Stanovnici i branitelji Sarajeva tokom opsade nisu imali struje, vode, hrane, oružja i bili su izloženi konstantnim napadima sa okolnih brda. Jedinice JNA i srpske paravojne snage su bile višestruko vojno opremljenije i obučenije dok su Sarajlije, kao i sve probosanske patriote širom zemlje, imale uveden embargo na oružje, pa je s toga odbrana Sarajeva i BiH još veličanstvenija i, za mnoge, neobjašnjiva.