{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 70.094 KM

30.4.2015. u 09:55
0
10
Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 70.094 KM
0
Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 70.094 KM
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Pere Jurića i pravnog lica "Timberjack“ d.o.o. Glamoč, sa prijavljenim sjedištem u Glamoču čiji je osnivač i direktor Pero Jurić, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. .
Optuženi Pero Jurić, kao odgovorno lice u pravnom licu "Timberjack“ d.o.o. Glamoč tereti se da je izvršio utaju poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 70.094,54 KM, a pravno lice "Timberjack“ d.o.o. Glamoč da je protupravno raspolagalo ovim iznosom novca.

Prema navodima optužnice optuženi Pero Jurić izvršio je utaju PDV-a tako što u periodu od jula 2007. do marta 2010. godine, u poslovnim knjigama i PDV prijavama nije prikazao izlazne račune za sječu i isporuku trupaca prema kupcima, šumarskim preduzećima u FBiH i RS, te na taj način nije obračunao, niti platio porez na dodatnu vrijednost i time je oštećen budžet BiH u ukupnom iznosu od 70.094,54 KM.

Optuženi je pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, a kako je krivično djelo učinio u ime, za račun i u korist pravne osobe, tereti se i ova pravna osoba.

Optuženi Pero Jurić tereti se da je počinio krivično djelo Poreske utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. KZ BiH, a pravno lice "Timberjack“ d.o.o. Glamoč je odgovorno za isto krivično djelo u vezi sa članom 124. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: