Tužilaštvo u Brčkom
9

Podignuta optužnica zbog prevare u nabavkama automobila za Vijeće ministara BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv preduzeća Brčko Gas d.o.o Brčko i Transjug L d.o.o. D. Žabar te njihovih direktora zbog zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i prevaru u privrednom poslovanju, izvršenu u vezi s nabavkom vozila za Vijeće ministara BiH.

Direktor Brčko Gasa Simo Brkić (69) optužen je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s prepravkama na vozilu marke Audi, dok je Duško Sofrenović (44), direktor Transjuga, optužen za prevaru u privrednom poslovanju u vezi s isporukom automobila bez karakteristika i opreme tražene javnim tenderom, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Sofrenoviću je stavljeno na teret da je od Brčko Gasa nabavio vozilo marke Audi Q7 FSI Quattro tiptronic za cijenu od 134.250 maraka i isporučio ga Vijeću ministara BiH, iako svjestan da to vozilo ne posjeduje tražene karakteristike i opremu navedenu u javnom tenderu. Sumnja se da je on sačinio i ovjerio otpremnicu i račun lažno prikazujući da isporučuje vozilo s naručenim karakteristikama i opremom, za koje je Transjugu L isplaćen iznos od 219.900 maraka.

Inače, nabavka navedenog Audija Q7 vezivala se za potrebe tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

S druge strane, Brkiću je stavljeno na teret da je rad servisne službe u Brčko Gasu propustio uskladiti s pravilima proizvođača Audi, omogućivši zabranjene prepravke na vozilu prodanom Transjugu L. Sumnja se da je on odgovoran za sačinjavanje radnog naloga i zapisnika o demontiranju i montiranju dijelova s ciljem da se lažno prikaže da je na vozilo za Vijeće ministara BiH izvršena ugradnja svih originalnih dijelova koji su nedostajali prilikom isporuke.

S tim u vezi, Sofrenović je optužen za krivično djelo prevare u privrednom poslovanju, dok je Brkić optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Za ova krivična djela optužena su i preduzeća koja su zastupali, i to zbog odgovornosti za raspolaganje protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 85.650 maraka (Transjug L), odnosno za propuštanje nadzora nad zakonitošću rada zaposlenih (Brčko Gas).

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH optužnica, kojom je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, u cijelosti je potvrđena, stoji u saopćenju.