BiH
3

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti protiv Basare i Aničića

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za zločin protiv čovječnosti protiv dvije osobe, iz kategorije II. Optužnica se odnosni na progone i ubojstva više stotina žrtava sa područja Sanskog Mosta i Prijedora, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Branka Basare, rođenog 3.10.1939. u Sanskom Mostu, državljanina Srbije, nastanjenog u Beogradu, i Nedeljka Aničića zvanog "Neđo", rođenog 29. 6.1927. u Sanskom Mostu, državljanin Srbije, nastanjen u Beogradu.

Optuženi se terete da su, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području općine Sanski Most, kao i sela Briševo na području općine Prijedor kao visoki oficiri nekadašnje JNA, pristupili snagama Teritorijalne odbrane i VRS, te Branko Basara kao zapovjednik 6. sanske lake pješadijske brigade, a Nedeljko Aničić kao zapovjednik Srpske teritorijalne odbrane Sanski Most, a kasnije komandant IKM 6.sanske lake pješadijske brigade, kao članovi i zajedno sa drugim članovima Kriznog štaba Sanski Most, počinili progone bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ubojstvima, prisilnim preseljenjem, deportacijama, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, granatiranjem nebranjenih sela i objekata i rušenjem vjerskih objekata.

U optužnici se navodi da su optuženi u okviru udruženog zločinačkog poduhvata planirali i aktivno zapovjedali napadima na više sela nastanjenim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području Sanskog Mosta, i dijelovima opštine Prijedor.

U tim napadima vojske i policije, na civile u selima i mjestima Mahala, Muhići, Otoka, Briševo, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići, Kenjari kao i drugim lokacijama, ubijeno je više stotina civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima žene, starci, djeca i trudnice, a veliki broj muškaraca zarobljen i prisilno odveden u nepoznatim pravcima ili u logor Manjača i druge logore, od kada se mnogima gubi svaki trag, da bi kasnije bili ekshumirani u većem broju masovnih grobnica na tom području.

U okviru ove optužnice procesuiraju se ubojstva više od 200 žrtava, koje su ubijene na različitim lokacijama, pucanjem iz vatrenog oružja ili bombama, a više hiljada osoba je prognano i protjerano. Također, u okviru ovih napada, vršeno je uništavanje civilnih i vjerskih objekata, dejstvom artiljerije i pješadije pod komandom optuženih.

Optuženi se terete za kazneno djelo Zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, i Povrede zakona i običaja rata iz članka 179 KZ BiH. Ova optužnica spada u predmete Kategorije II odnosno predmete u kojima je istrage započelo i vodilo tuzilaštvo MKSJ, a koji je ustupljen u rad Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.