|

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Vogošće i Ilijaša

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Vogošće i Ilijaša
41
S. H.
20.11.2019. u 09:54
7
komentara
41

dijeljenja
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Vogošće i Ilijaša Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miladina Trifunovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Vogošći i Ilijašu tokom 1992.
Miladin Trifunović rođen je 1956. godine u općini Han Pijesak i državljanin je Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša, u periodu od mjeseca jula do decembra 1992. godine, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatvorenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata u navedenom periodu davao saglasnost svojim podređenim, kao i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz zatvoreničkog objekta “Planjina kuća” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su isti korišteni za prisilne radove u zoni vatrenog dejstva, te korišteni kao živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim ozljedama najmanje 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članom 180. te članovima 30. i 31. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od čega 6 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, vještakom medicinske struke, te prilaganjem 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...