BiH
1

Podignuta optužnica za carinsku prevaru protiv Mlađena Kekerovića

FENA
Tužilac, šef Odsjeka za privredni kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Mlađena Kekerović, rođenog 15.02.1968. godine u Kotor Varoši, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH i R Srbije, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi Kekerović tereti se da je, kao odgovorna osoba, ovlaštena za zastupanje u pravnoj osobi, uvozniku i carinskom obvezniku, poduzeću "MB Kekerović" d.o.o. Trn-Laktaši, dana 29.09.2009. godine, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih dadžbina prilikom uvoza robe, podnio carinskom organu u CI Gradiška, lažnu fakturu, kojom je više od 6 puta umanjena vrijednost robe koja se uvozi.

Naknadnim provjerama sa nadležnim organima Turske, utvrđeno je da je lažnom fakturom, vrijednost robe u kamionu, odnosno oko 17,1 tona voća badema, fakturisana u iznosu od oko 17.000 US dolara, dok je stvarna vrijednost robe iznosila oko 113.000 US dolara. Na navedeni način, optuženi je izbjegao plaćanje carinskih dadžbina i PDV-a u iznosu od oko 32.000 KM, za koje je oštećen budžet i građani Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo carinske prevare iz članka 216. stavak 2. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno s agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu, nastavlja aktivnosti u borbi protiv privrednog i finansijskog kriminala, kojim se nanosi šteta budžetu i svim građanima naše zemlje, priopćilo je Tužilaštvo BiH.