{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Obradović optužen zbog krijumčarenja kornjača

S
14.7.2014. u 12:04
28
7
Željko Obradović optužen zbog krijumčarenja kornjača
28
Željko Obradović optužen zbog krijumčarenja kornjača
Foto: Ilustracija
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Hrvatske Željka Obradovića zbog krijumčarenja 640 živih kornjača, koje je sakrio u gepeku automobila.
Četiri paketa sa kornjačama otkrili su 28. marta, na graničnom prelazu Unka, u opštini Čapljina, pripadnici Granične policije, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Obradovića da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole i bez odgovarajućeg odobrenja, preko carinske linije pokušao prenijeti robu čiji izvoz je zabranjen, čime je počinio krivično djelo krijumčarenja.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Muhameda Hodžića i Hamida Agičića zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Optužnica tereti Hodžića da je tokom ove godine, kao vlasnik radnje "DVD Šop" u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, stavio u promet nelegalno umnožena autorska djela, protivno važećim odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

Prilikom pretresa po nalogu Suda BiH pronađeno je 2.040 nelegalno umnoženih piratskih izdanja različitog sadržaja i formata, koja su privremeno oduzeli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Tužilaštvo tereti Agičića da je 17. aprila u improvizovanom štandu pored regionalnog puta Cazin – Velika Kladuša stavljao u promet nelegalno umnožena autorska djela. Pripadnici Sipe prilikom pretresa pronašli su i oduzeli 924 DVD-ova i 590 CD-ova nelegalno umnoženih piratskih izdanja različitog sadržaja.

Optužnica je podignuta i protiv Fikreta Ibralića koja ga tereti za poresku utaju u iznosu 14.377 KM.

U optužnici se navodi da Ibralić, kao direktor i odgovorno lice preduzeća "Mačak kompani" Kalesija i PDV obveznik, u toku 2010. godine u svom knjigovodstvu nije evidentirao prodaju sekundarnih sirovina kupcu, te nije pravio poreski račun za izdate otpremnice, već je prodaju vršio kao fizičko lice.

Postupajući suprotno Zakonu o PDV-u, Ibralić nije prijavio i obračunao izlazni PDV od 14.377 KM čime je oštetio budžet BiH.

Optužnice su proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: