BiH
0

Podignuta optužnica protiv Velibora Maksimovića zbog ratnog zločina na području Bratunca

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Velibora Maksimovića zv. "Daćo" rođenog 29.11.1972. godine u Vlasenici, nastanjenog državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik VRS na području općine Bratunac, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je dana 09.05.1992. godine, naoružan i u maskirnoj uniformi, zajedno sa još nekoliko vojnika, u mjestu Repovac, općina Bratunac, iz grupe zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti, izdvojio tri civila, rođaka iz obitelji Salkić, koje su odveli iza kamiona, gdje su pucanjem iz vatrenog oružja, ubili navedene civile, a nakon što je jedan od njih još davao znakove života, optuženi lično prišao žrtvi i zaklao je nožem.

Optuženi se tereti da je istog dana u mjestu Glogova, općina Bratunac, izašao iz vozila i pucanjem iz vatrenog oružja ubio jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je pošao da uđe u autobus.

Nadalje, optuženi se tereti da je lišio slobode žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je uz prijetnju po život oštećene, taj dan i narednog dana, u više navrata izvršio silovanje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Radeći u istrazi u ovom predmetu, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, ostvario je značajnu suradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, a osumnjičeni je u istrazi po zahtjevu Tužilaštva BiH, saslušan na području Srbije. S obzirom da se radi o državljaninu Srbije, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu poduzeti aktivnosti da se predmet proslijedi na procesuiranje pravosuđu R Srbije.

Ovaj predmet je još jedna potvrda dobre suradnje tužilaštva dvaju zemalja u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te poruka da se optuženi za ratne zločine više neće moći skrivati u zemljama regiona.

Optužnica će, uz obiman dokazni materijal, biti proslijeđena Sudu BiH.