{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine protiv čovječnosti

F
2.4.2015. u 11:46
3
34
Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine protiv čovječnosti
3
Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine protiv čovječnosti
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv: Zdenka Andabaka, rođenog 21.11.1968. godine u Livnu, gdje je i nastanjen. Muamira Jašarevića zv. "Babo", rođenog 25.05.1968. godine u Bosanskom Novom, nastanjen u Bihaću i Seada Velagića, rođenog 25.10.1966. godine u Livnu, nastanjen u Sarajevu.
Optuženi se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije HVO, usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti općine Livno, u periodu od aprila 1992. do jula 1993. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojne policije HVO-a, protuzakonito lišavali slobode civilno stanovništvo srpske nacionalnosti i držali ih u zatvorene u nečovječnim uvjetima, mučili civilno stanovništvo, te počinili ubojstva 16 civila srpske nacionalnosti.

Naime, zločini za koje se terete osumnjičeni počinjeni su nad više od 300 žrtava srpske nacionalnosti sa područja Livna, koje su bile nezakonito zatočene u školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, gdje su držane pod kontrolom Vojne policije HVO-a, ovaj objekat je imao sva obilježja logora, u kojem su zatočenici, među kojima su zatočeni muškarci i manji broj žena, višestruko zlostavljani, mučeni, premlaćivani. Usljed zlostavljanja su podlegle tri žrtve, dok je 13 zatočenih civila odvedeno iz logora i ubijeno a njihova tijela su pronađena zapaljena na lokalitetima oko Livna, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su kao dužnosnici Vojne policije, osobno sudjelovali i pomagali u mučenjima i zlostavljanjima žrtava, te nanošenju teških povreda žrtvama, kao i uskraćivanju hrane i osnovnih uvjeta za život.

"Kao posljedica počinjenih zločina, veliki broj građana srpske nacionalnosti je protjeran ili otišao sa područja Livna i nikada se nisu vratili u prijeratne domove", navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH uz optužnicu predlaže ispitivanje više od 80 svjedoka, među kojima i veliki broj oštećenih žrtava, te uz optužnicu prilaže više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: