BiH
19

Objavljena imena osam uhapšenih na području Hercegovine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Hercegovine, uglavnom na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, izvršili su aktivnosti u kojima su uhapsili osam osoba.

Uhapšeni su:

  1. Ivan Kraljević, zv. "Ivica", rođen 14.12.1955. godine u Sarajevu, državljanin BiH

  2. Mate Jelčić, zv.“Pukovnik“ i „Žuti“, rođen 04.05.1953. godine u Ljubuškom, državljanin BiH

  3. Slavko Skender, zv. "Brada", rođen 06.07.1955. godine u Mostaru, državljanin BiH

  4. Stoja Odak, zv. "Stole", rođen 04.01.1969. godine u Čitluku, državljanin BiH

  5. Nedjeljko Matić, zv. "Nedo", rođen 05.07.1969. godine u Ljubuškom, državljanin BiH

  6. Vice Bebek, zv. "Vicko", rođen 26.10.1968. godine u Ljubuškom, državljanin BiH

  7. Vinko Radišić, zvani "Vinča", rođen 02.05.1961. godine u Čitluku, državljanin BiH

  8. Dragan Miloš, rođen 23.09.1953. godine u Čitluku, državljanin BiH

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, u periodu od mjeseca aprila 1993. do mjeseca marta 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški, bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekat VIZ u Ljubuškom.

Zatočenici su u navedenom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba.

Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozlijede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove.

Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Ovaj predmet, je kao predmet Kategorije 2 u kojem je tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužiteljstvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, tijekom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.