{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena imena osam uhapšenih na području Hercegovine

18.6.2015. u 10:34
19
31
Objavljena imena osam uhapšenih na području Hercegovine
19
Objavljena imena osam uhapšenih na području Hercegovine
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Hercegovine, uglavnom na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, izvršili su aktivnosti u kojima su uhapsili osam osoba.
Uhapšeni su:

1. Ivan Kraljević, zv. "Ivica", rođen 14.12.1955. godine u Sarajevu, državljanin BiH
2. Mate Jelčić, zv.“Pukovnik“ i „Žuti“, rođen 04.05.1953. godine u Ljubuškom, državljanin BiH
3. Slavko Skender, zv. "Brada", rođen 06.07.1955. godine u Mostaru, državljanin BiH

4. Stoja Odak, zv. "Stole", rođen 04.01.1969. godine u Čitluku, državljanin BiH
5. Nedjeljko Matić, zv. "Nedo", rođen 05.07.1969. godine u Ljubuškom, državljanin BiH
6. Vice Bebek, zv. "Vicko", rođen 26.10.1968. godine u Ljubuškom, državljanin BiH
7. Vinko Radišić, zvani "Vinča", rođen 02.05.1961. godine u Čitluku, državljanin BiH
8. Dragan Miloš, rođen 23.09.1953. godine u Čitluku, državljanin BiH

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, u periodu od mjeseca aprila 1993. do mjeseca marta 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški, bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekat VIZ u Ljubuškom.

Zatočenici su u navedenom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba.

Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozlijede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove.

Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Ovaj predmet, je kao predmet Kategorije 2 u kojem je tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužiteljstvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, tijekom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: