Govor mržnje
240

Podignuta optužnica protiv Travničanina koji je prijetio da će baciti bombu na Klix.ba

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općinski sud u Travniku podigao je i potvrdio optužnicu protiv muškarca iz Travnika zbog prijetnje da će na redakciju portala Klix.ba baciti bombu.

Nepoznata osoba je 20. augusta 2017. godine poslala prijeteću poruku redakciji portala Klix.ba, u kojoj uz psovke stoji da će nam baciti bombu ukoliko ne unbanujemo (deblokiramo) njegov korisnički nalog koji je koristio za pisanje komentara ispod vijesti. Nakon što je njegov korisnički nalog na našem portalu blokiran zbog govora mržnje, primili smo prijeteću poruku, što smo odmah prijavili nadležnim službama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nedugo nakon toga pripadnici Federalne uprave policije otkrili su da se radi o 20-godišnjaku iz Travnika, nakon čega je i podignuta optužnica pred Općinskim sudom u Travniku.

"Nakon što je uprava zvanično zaprimila prijavu odmah su poduzete sve neophodne mjere i radnje iz nadležnosti na identifikaciji i dokumentovanju osumnjičenog. Početkom 2018. godine identifikovana je i dokumentovana osoba iz Travnika inicijala A. K. (1998.), nakon čega je 15. januara 2018. godine, protiv te osobe Federalna uprava policije podnijela Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti", kazali su nam u FUP-u.

Dalje su naveli da je 30. aprila 2018. godine Tužilaštvo BiH obavijestilo FUP da je protiv osumnjičenog A. K. uslijedilo podizanje i potvrđivanje optužnice pred Općinskim sudom u Travniku.

Redakcija portala Klix.ba zahvaljuje se Federalnoj upravi policije na brzom lociranju osobe koja je uputila prijetnju. Nastavit ćemo i dalje, uz saradnju s nadležnim institucijama, raditi na sprečavanju širenja govora mržnje te nećemo dozvoliti prijetnje i ugrožavanje sigurnosti članova redakcije.