Za ratni zločin nad civilima
267

Podignuta optužnica protiv peterice bivših pripadnika Petog korpusa

Klix.ba
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Huseina Begića zvanog Huso, rođenog 22.01.1964. godine u Bihaću, nastanjenog u Cazinu, državljanina BiH, Safeta Kovačevića zvanog Papo, rođenog 18.09.1973. godine u opštini Bihać gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R Hrvatske, Muhameda Anadolca, rođenog 29.07.1972. godine u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Abida Ljubijankića, rođenog 15.10.1969. godine u Cazinu, nastanjenog u Bihaću, državljanina BiH i Sabahudina Hafurića, rođenog 08.05.1972. godine u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, postupajući suprotno članu 3. i članu 4. Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine, kao pripadnici 5. bataljona Vojne policije Petog korpusa Armije RBiH, namjerno nanosili snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, povrede tijela i zdravlja, ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske RS.

U optužnici se navodi da su optuženi Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić u svojstvu vojnih policajaca, a Husein Begić u svojstvu komandira voda u drugoj četi 5. bataljona vojne policije, dana 11.03.1995. godine, učestvovali u sprovođenju trideset i jednog (31) ratnog zarobljenika VRS, koji su se nalazili pod kontrolom V korpusa, sa lokacija sabirnih centara u krugu preduzeća Rad u Cazinu, zatvora Luke u Bihaću i kasarne Adil Bešić u Bihaću, čiji je prevoz vršen autobusom.

Optuženi su zarobljenim pripadnicima VRS po ulasku u autobus najprije na oči stavili platnene poveze, zatim im naredili da ruke drže na leđima, a glave u pognutom položaju, te ih prisilili da sjednu na pod autobusa, da bi tokom vožnje na relaciji od Cazina do Bihaća i dalje od Bihaća do graničnog prelaza Izačić, koja je trajala znatno duže od uobičajene, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima, namjerno im nanoseći snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, povrede tijela i zdravlja, tako što su ih tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, zadajući im udarce po različitim dijelovima tijela, a istovremeno ih prisiljavali da pjevaju pjesmu "Bosno moja", i da na pitanje policajaca: "Čija je ovo zemlja“, u jedan glas odgovaraju: "Turska", te da uzvikuju muslimanski ratnički poklič: "Tekbir - Allahu Ekber", upozoravajući ih da ne podižu glavu.

Optuženi Husein Begić zvani Huso, koji je bio komandir grupe, tereti se da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi njemu podređene Safeta Kovačevića, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića, Sabahudina Hafurića i druge pripadnike iz te grupe, da vrše njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje, iako je znao da se navedeni policajci spremaju da preduzmu takve radnje, što su u njegovom prisustvu i činili, pa je takvo premlaćivanje trajalo gotovo cijelom dužinom vožnje, do mjesta Japanska krivina kod naselja Izačić, gdje je nakon toga izvršena dogovorena razmjena između predstavnika Vojske RS i predstavnika Petog korpusa ARBiH.

Optuženi Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić se terete da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačke a) i b) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH, a osumnjičeni Husein Begić se tereti da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a) i b), u vezi sa članom 180. stav 2. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.