|

Mjere zabrane osumnjičenim bivšim pripadnicima Petog korpusa

Mjere zabrane osumnjičenim bivšim pripadnicima Petog korpusa
0
F
FENA
15.2.2013. u 10:30
8
komentara
0

dijeljenja
Mjere zabrane osumnjičenim bivšim pripadnicima Petog korpusa
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH te je 14. februara donio rješenje u predmetu Safet Kovačević i drugi, kojim se osumnjičenim Muhamedu Anadolcu, Huseinu Begiću, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću određuju mjere zabrane, saopćeno je danas iz Suda BiH.
Određena je mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta pri čemu se zabrana kretanja ograničava na područje općine u kojoj borave i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama, jednom sedmično. Određena je i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava - pasoša izdatih na ime osumnjičenih, te zabrana izdavanja novih pasoša kao i korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Donesena je i zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 50 m (pedeset metara) sa saosumnjičenima, svjedocima koji su saslušani u ovom predmetu, kao i svjedocima koji su u vrijeme inkriminisanog događaja bili saborci, odnosno pripadnici iste jedinice.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

Muhamed Anadolac, Husein Begić, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić su osumnjičeni da su kao pripadnici Petog korpusa Armije RBiH u martu 1995. godine počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...