{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mjere zabrane osumnjičenim bivšim pripadnicima Petog korpusa

F
15.2.2013. u 10:30
0
8
Mjere zabrane osumnjičenim bivšim pripadnicima Petog korpusa
0
Mjere zabrane osumnjičenim bivšim pripadnicima Petog korpusa
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH te je 14. februara donio rješenje u predmetu Safet Kovačević i drugi, kojim se osumnjičenim Muhamedu Anadolcu, Huseinu Begiću, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću određuju mjere zabrane, saopćeno je danas iz Suda BiH.
Određena je mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta pri čemu se zabrana kretanja ograničava na područje općine u kojoj borave i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama, jednom sedmično. Određena je i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava - pasoša izdatih na ime osumnjičenih, te zabrana izdavanja novih pasoša kao i korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Donesena je i zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 50 m (pedeset metara) sa saosumnjičenima, svjedocima koji su saslušani u ovom predmetu, kao i svjedocima koji su u vrijeme inkriminisanog događaja bili saborci, odnosno pripadnici iste jedinice.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

Muhamed Anadolac, Husein Begić, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić su osumnjičeni da su kao pripadnici Petog korpusa Armije RBiH u martu 1995. godine počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: