{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv novinara i urednika "Buma"

S
28.3.2011. u 09:56
0
8
Podignuta optužnica protiv novinara i urednika "Buma"
0
Podignuta optužnica protiv novinara i urednika "Buma"
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Malenica Krunislava i Muračević Eseta, koji se terete za krivično djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz člana 240. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH.
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Malenica Krunislava, rođenog 21.08.1955. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i Muračević Eseta, rođenog 03.01.1955. godine u Zenici, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2009. godine, Malenica Krunislav, kao glavni i odgovorni urednik i Muračević Eset, kao novinar i autor, u magazinu "Bum" objavili članak, u kojem su otkrili identitet zaštićene svjedokinje na suđenju optuženom za ratne zločine, kojem se vodio sudski postupak pred Sudom BiH. U navedenom sudskom predmetu se u ulozi svjedoka pojavljuje zaštićena svjedokinja čiji su ime i prezime i ostali lični podaci po rješenju Suda BiH proglašeni tajnim. Optuženi su u navedenom članku, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija ove svjedokinje i djelove iskaza. Radi se o osobi koja je žrtva višestrukog silovanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega su joj i dodijeljene mjere zaštite.

Optuženi su na taj način otkrili podatke o identitetu svjedokinje, iako im je u momentu objavljivanja navedenog članka bilo poznato da drugi predstavnici medija i sredstva informisanja do tog momenta nisu otkrili identitet svjedokinje.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi, u još dva navrata, nastavili sa objavljivanjem raznih informacija o ovoj zaštićenoj svjedokinji.

Optužnica tereti Malenica Krunislava i Muračević Eseta, da su neovlašteno objavili podatke o identitetu osobe koja je pružila dokaz pred institucijama Bosne i Hercegovine i čiji je identitet odlukom Suda BiH proglašen tajnim, čime su počinili krivično djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz člana 240. stav 3. u vezi stava 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: