{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka

F
2.12.2011. u 13:04
0
11
Podignuta optužnica protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka
0
Podignuta optužnica protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muhidina Bašića, rođenog 13. novembra 1961. u Olovu, nastanjenog u Sarajevu, zaposlenog u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), državljanina BiH i Mirsada Šijaka Šikija, rođenog 21. juna 1959. u Varešu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.
Bašić i Šijak se sumnjiče da su za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području općine Vareš između Armije BiH i HVO-a, kršili odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, nasrtajem na lično dostojanstvo prema civilnoj ženskoj osobi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Muhidin Bašić je u spomenutom periodu bio načelnik Ratnog odjeljenja službe Državne bezbjednosti Olovo, a Mirsad Šijak je bio vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije BiH.

U optužnici se navodi da su osumnjičeni Muhidin Bašić i Mirsad Šijak 25. januara 1994., zajedno s još dva N.N. pripadnika Armije BiH, u Varešu u zatvoru Armije BiH - koji se nalazio u podrumskim prostorijama u zgradi "Šumarstvo Vareš", prisilili jednu Hrvaticu upotrebom sile na seksualni odnos, odnosno da su sva četvorica počinili silovanje.

Optuženi Bašić i Šijak terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: