Podignuta optužnica protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka

F
FENA
2.12.2011. u 13:04
0
11
Podignuta optužnica protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka
0
Podignuta optužnica protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muhidina Bašića, rođenog 13. novembra 1961. u Olovu, nastanjenog u Sarajevu, zaposlenog u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), državljanina BiH i Mirsada Šijaka Šikija, rođenog 21. juna 1959. u Varešu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.
Bašić i Šijak se sumnjiče da su za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području općine Vareš između Armije BiH i HVO-a, kršili odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, nasrtajem na lično dostojanstvo prema civilnoj ženskoj osobi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Muhidin Bašić je u spomenutom periodu bio načelnik Ratnog odjeljenja službe Državne bezbjednosti Olovo, a Mirsad Šijak je bio vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije BiH.

U optužnici se navodi da su osumnjičeni Muhidin Bašić i Mirsad Šijak 25. januara 1994., zajedno s još dva N.N. pripadnika Armije BiH, u Varešu u zatvoru Armije BiH - koji se nalazio u podrumskim prostorijama u zgradi "Šumarstvo Vareš", prisilili jednu Hrvaticu upotrebom sile na seksualni odnos, odnosno da su sva četvorica počinili silovanje.

Optuženi Bašić i Šijak terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: