|

Ispitana prva svjedokinja u procesu protiv Bašića i Šijaka

Ispitana prva svjedokinja u procesu protiv Bašića i Šijaka
0
F
FENA
27.2.2012. u 18:41
0
komentara
0

dijeljenja
Ispitana prva svjedokinja u procesu protiv Bašića i Šijaka
Ispitivanje prve svjedokinje Tužilaštva BiH u procesu protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka, optuženih za ratni zločin počinjen u Varešu u januaru 1994. godine, održano je bez prisustva javnosti.
Prva od ukupno 15 svjedoka Tužilaštva, svjedokinja A dala je iskaz u Sudu BiH protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Varešu.

Prema optužnici, Muhidin Bašić i Mirsad Šijak su 25. januara 1994., u zatvoru Armije BiH (ABiH) koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako stoji u optužnici, svjedokinja A je taj dan došla bratu u posjetu, nakon čega su u kancelariju ušle najprije dvije nepoznate osobe - od kojih je jedna nosila nož, a druga vojne deke - te obojica optuženih.

Kako stoji u optužnici, optuženi i dvije nepoznate osobe su je silovali.

Nakon toga, prema optužnici, optuženi Bašić je ostao s tom ženom i zaprijetio joj ukoliko nekome kaže za silovanje, da više neće vidjeti brata.

Bašić je, kako je navedeno u optužnici, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH, prenosi BIRN Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.