{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispitana prva svjedokinja u procesu protiv Bašića i Šijaka

F
27.2.2012. u 18:41
0
0
Ispitana prva svjedokinja u procesu protiv Bašića i Šijaka
0
Ispitana prva svjedokinja u procesu protiv Bašića i Šijaka
Ispitivanje prve svjedokinje Tužilaštva BiH u procesu protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka, optuženih za ratni zločin počinjen u Varešu u januaru 1994. godine, održano je bez prisustva javnosti.
Prva od ukupno 15 svjedoka Tužilaštva, svjedokinja A dala je iskaz u Sudu BiH protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Varešu.

Prema optužnici, Muhidin Bašić i Mirsad Šijak su 25. januara 1994., u zatvoru Armije BiH (ABiH) koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako stoji u optužnici, svjedokinja A je taj dan došla bratu u posjetu, nakon čega su u kancelariju ušle najprije dvije nepoznate osobe - od kojih je jedna nosila nož, a druga vojne deke - te obojica optuženih.

Kako stoji u optužnici, optuženi i dvije nepoznate osobe su je silovali.

Nakon toga, prema optužnici, optuženi Bašić je ostao s tom ženom i zaprijetio joj ukoliko nekome kaže za silovanje, da više neće vidjeti brata.

Bašić je, kako je navedeno u optužnici, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH, prenosi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: