Tužilaštvo BiH
16

Podignuta optužnica protiv Mladena Franjkovića i firme iz Sarajeva za poreznu utaju 612.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnica protiv fizičke i pravne osobe, koje se terete da su nezakonitim radnjama u više navrata, izbjegli plaćanje PDV-a i oštetili budžet Bosne i Hercegovine za blizu 612.000 KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mladena Franjkovića (rođenog 1952. godine u Sarajevu) direktora i ovlaštene osobe u poduzeću „Telepartner“ d.o.o. Sarajevo i pravne osobe-preduzeće „Telepartner“ d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu.

Optuženi Franjković se tereti da je, u svojstvu direktora poduzeća „Telepartner“ d.o.o., u periodu od 2011. do 2014. godine, ostvario promet, uglavnom prodajom stanova i poslovnih prostora fizičkim i pravnim osobama, te u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), nadležnim poreskim organima, podnosio prijave lažnog sadržaja, kojima je prikrio realizirani promet u iznosu od 3.600.550 KM, za koji je izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 612.093 KM, za koji je oštetio budžet Bosne i Hercegovine i time sve građane BiH.

Pravna osoba „Telepartner“ d.o.o. tereti se da je utajom poreza stekla nezakonita sredstva u iznosu od 612.093 KM, kojima je raspolagao optuženi Franjković Mladen, kao direktor i odgovorna osoba poduzeća.

Optuženi se terete da su počinili Mladen Franjković, produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 4. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kao i člankom 54. KZ BiH, a pravna osoba, preduzeće „Telepartner“ d.o.o. Sarajevo, produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH i člankom 54. i 124. točka c) KZ BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem ukupno 20 svjedoka i stručnih vještaka i obimnim dokaznim materijalom. Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.