BiH
21

Podignuta optužnica protiv Milkana Gojkovića, saučesnika Veselina Vlahovića Batka

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milkana Gojkovića (48), saučesnika Veselina Vlahovića Batka iz Mravića kod Rogatice, a zbog sumnje da je 1992. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Između ostalog, brutalno je silovao ženu na Grbavici i to na oči njenog supruga kojeg je Batko zaklao nakon svršenog čina.

Prema optužnici, on je tokom septembra 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije R BiH, u svojstvu vojnika VRS, na području naselja Grbavica u sarajevskoj općini Novo Sarajevo, postupao suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti civila za vrijeme rata, vršeći povredu ličnog dostojanstva naročito uvredljivim i ponižavajućim postupcima, te napadom na dostojanstvo žrtve, ženske osobe bošnjačke nacionalnosti.

On je optužen da je dana 29.09.1992. godine u večernjim satima zajedno sa pripadnikom VRS Veselinom Vlahovićem po nadimku Batko i dvojicom NN pripadnika VRS, došao naoružan do porodične kuće, te lupajući na vrata ušao u kuću u kojoj su zatekli bračni par sa njihovom tada maloljetnom kćerkom.

Dok je jedan od vojnika držao stražu ispred vrata, optuženi je uz upotrebu sile i prijetnje počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje je počinjeno na naročito surov način, pred njenim suprugom, kojeg su Batko i drugi NN vojnik prisilili da to gleda, a nakon toga ga je Batko ubio, tako što je ga je brutalno zaklao.

Milkan Gojković optužen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.