Tužilaštvo BiH
29

Podignuta optužnica protiv Milana Šimića i Godana Josipovića za ratne zločine u Srebreniku i Gradačcu

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv dvije osobe kojima se na teret stavljaju činjenje krivičnog djela ratnih zločina nad civilima u Srebreniku i Gradačcu tokom 1994. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

  • Milana Šimića, zvanog "Robi", rođenog 1975. godine u Gradačcu, državljanina BiH i Hrvatske;
  • Gorana Josipovića, rođenog 1971. godine u Gradačcu, nastanjen u SR Njemačkoj, državljanin BiH i Hrvatske

"Optuženi se terete da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika ARBiH / HVO na području Gradačca i okoline, postupali protivnog odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi tijekom 1994. godine, stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama, civilima srpske nacionalnosti, koji su boravili na području pod kontrolom Armije RBiH u Gradačcu i Srebreniku, a koje područje su htjeli napustiti zbog straha za svoje živote i sigurnost, te im obećavali da će ih za novčanu naknadu od 1.000 DEM ili više po osobi, sigurno prevesti na teritoriju pod kontrolom Vojske RS- u Pelagićevu.

Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5.000 DEM i 4.000 DEM, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko Distrikta BiH a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.