{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Marijana Kozine zbog ratnog zločina

F
28.12.2010. u 16:28
0
0
Podignuta optužnica protiv Marijana Kozine zbog ratnog zločina
0
Podignuta optužnica protiv Marijana Kozine zbog ratnog zločina
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marijana Kozine, rođenog 19. novembra 1972. godine, nastanjenog u Grubišnom Polju u Hrvatskoj, saopćeno je iz tog tužilaštva.
Optužnica tereti Marijana Kozinu da je u svojstvu pripadnika Postrojbe za posebne namjene "Vitezovi" pri HVO-u Vitez u vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba izmedu HVO-a i Armije BiH 27. juna 1993. godine, nakon prethodnog dogovora i zajednickog plana s dvojicom pripadnika iste jedinice, počinio ratni zločin nad porodicom bošnjačke nacionalnosti kako bi nakon toga zauzeli njihov porodični stan.

U optužnici se navodi da su se počinioci dovezli putničkim vozilom marke "lada", naoružani automatskim puškama, do stana M. K., osobe bošnjačke nacionalnosti u Vitezu, nakon čega su optuženi Marijan Kozina i jedan pripadnik iste jedinice izveli iz stana tri civila bošnjačke nacionalnosti iz navedene porodice.

Izvedene civile su zatim putničkim vozilom odvezli u mjesto zvano "Klupe", gdje su ih izveli iz vozila, pucali na njih rafalnom paljbom iz automatskog oružja i tom prilikom ih usmrtili, a nakon toga njihova tijela bacili u rijeku Lašvu.

U optužnici se navodi da su se počinioci istim vozilom, vratili u stan u kojem ih je čekao jedan od počinilaca zločina i u vozilo uveli preostale dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, zaključali stan, a potom se svi zajedno odvezli do mjesta zvano "Klupe", nakon čega su izveli iz vozila dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, okrenuli automatske puške prema njima, otpočeli s rafalnom paljbom i tom prilikom ih usmrtili, a nakon toga njihova tijela bacili u rijeku Lašvu.

Zbog svega navedenog, optuženi Marijan Kozina tereti se da je kao saizvršilac počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: