Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Marijana Kozine zbog ratnog zločina

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marijana Kozine, rođenog 19. novembra 1972. godine, nastanjenog u Grubišnom Polju u Hrvatskoj, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Optužnica tereti Marijana Kozinu da je u svojstvu pripadnika Postrojbe za posebne namjene "Vitezovi" pri HVO-u Vitez u vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba izmedu HVO-a i Armije BiH 27. juna 1993. godine, nakon prethodnog dogovora i zajednickog plana s dvojicom pripadnika iste jedinice, počinio ratni zločin nad porodicom bošnjačke nacionalnosti kako bi nakon toga zauzeli njihov porodični stan.

U optužnici se navodi da su se počinioci dovezli putničkim vozilom marke "lada", naoružani automatskim puškama, do stana M. K., osobe bošnjačke nacionalnosti u Vitezu, nakon čega su optuženi Marijan Kozina i jedan pripadnik iste jedinice izveli iz stana tri civila bošnjačke nacionalnosti iz navedene porodice.

Izvedene civile su zatim putničkim vozilom odvezli u mjesto zvano "Klupe", gdje su ih izveli iz vozila, pucali na njih rafalnom paljbom iz automatskog oružja i tom prilikom ih usmrtili, a nakon toga njihova tijela bacili u rijeku Lašvu.

U optužnici se navodi da su se počinioci istim vozilom, vratili u stan u kojem ih je čekao jedan od počinilaca zločina i u vozilo uveli preostale dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, zaključali stan, a potom se svi zajedno odvezli do mjesta zvano "Klupe", nakon čega su izveli iz vozila dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, okrenuli automatske puške prema njima, otpočeli s rafalnom paljbom i tom prilikom ih usmrtili, a nakon toga njihova tijela bacili u rijeku Lašvu.

Zbog svega navedenog, optuženi Marijan Kozina tereti se da je kao saizvršilac počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.