|

Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine u Kotor Varoši

Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine u Kotor Varoši
0
S
Sarajevo-x.com
13.11.2010. u 08:37
4
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine u Kotor Varoši
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Marković Gorana, rođenog 14.04.1952. godine u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, državljanina BiH; Vranješ Ljubiše zvanog Kubura, rođenog 24.01.1968. godine u Austriji, nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH i Milić Mladena, rođenog 25.07.1955. godine u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi Marković Goran i Milić Mladen, kao pripadnici VRS, a optuženi Vranješ Ljubiša zvani Kubura, kao pripadnik CJB Banja Luka, terete se da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika VRS s jedne strane i pripadnika Armije BiH i HVO s druge strane, kršili odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata iz 1949. godine.

Kako se navodi u optužnici, navedena trojica optuženih, nakon prethodnog dogovora, noću 6. jula 1992. godine iza 21 sat u Kotor Varoši, naoružani automatskim puškama i obučeni u maskirne uniforme, dovezli su se putničkim motornim vozilom pred jednu privatnu kuću, znajući da se u toj kući nalaze tri brata - civila hrvatske nacionalnosti. Kada su stigli u kuću, optuženi Vranješ Ljubiša zvani Kubura naredio je trojici civila da pođu sa njima na ispitivanje, što su oni i učinili, nakon čega su ih prevezli pomenutim putničkim vozilom do zgrade opštine Kotor Varoš. Optuženi Marković Goran je onda naredio civilima da izađu iz vozila i da nastave kretanje jedan iza drugog u pravcu spomenika palim borcima iz II svjetskog rata, što su oni i učinili.

Optuženi Marković Goran se tereti da je, u namjeri da liši života trojicu braće, pucao u njih i iz automatske puške i ispalio više metaka. Dvojica braće su tada na licu mjesta preminula od zadobijenih poveda, dok je treći brat ranjen i ipak uspio pobjeći.

Optuženi se terete da su kao saučinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, na području opštine Kotor Varoš, ubili dvije civilne osobe i pokušali ubiti jednu civilnu osobu, tako što su postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija od 12.8.1949. godine o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba. Oni su optuženi za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...