Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine u Kotor Varoši

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Marković Gorana, rođenog 14.04.1952. godine u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, državljanina BiH; Vranješ Ljubiše zvanog Kubura, rođenog 24.01.1968. godine u Austriji, nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH i Milić Mladena, rođenog 25.07.1955. godine u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi Marković Goran i Milić Mladen, kao pripadnici VRS, a optuženi Vranješ Ljubiša zvani Kubura, kao pripadnik CJB Banja Luka, terete se da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika VRS s jedne strane i pripadnika Armije BiH i HVO s druge strane, kršili odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata iz 1949. godine.

Kako se navodi u optužnici, navedena trojica optuženih, nakon prethodnog dogovora, noću 6. jula 1992. godine iza 21 sat u Kotor Varoši, naoružani automatskim puškama i obučeni u maskirne uniforme, dovezli su se putničkim motornim vozilom pred jednu privatnu kuću, znajući da se u toj kući nalaze tri brata - civila hrvatske nacionalnosti. Kada su stigli u kuću, optuženi Vranješ Ljubiša zvani Kubura naredio je trojici civila da pođu sa njima na ispitivanje, što su oni i učinili, nakon čega su ih prevezli pomenutim putničkim vozilom do zgrade opštine Kotor Varoš. Optuženi Marković Goran je onda naredio civilima da izađu iz vozila i da nastave kretanje jedan iza drugog u pravcu spomenika palim borcima iz II svjetskog rata, što su oni i učinili.

Optuženi Marković Goran se tereti da je, u namjeri da liši života trojicu braće, pucao u njih i iz automatske puške i ispalio više metaka. Dvojica braće su tada na licu mjesta preminula od zadobijenih poveda, dok je treći brat ranjen i ipak uspio pobjeći.

Optuženi se terete da su kao saučinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, na području opštine Kotor Varoš, ubili dvije civilne osobe i pokušali ubiti jednu civilnu osobu, tako što su postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija od 12.8.1949. godine o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba. Oni su optuženi za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.