BiH
0

Podignuta optužnica protiv Marija Miličevića zvanog "Baja"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marija Miličevića, zvanog "Baja“, rođenog 11.01.1963. godine u Mostaru, nastanjenog u Republici Hrvatskoj, državljanina Republike Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od sredine mjeseca jula 1993. godine do kraja mjeseca marta 1994., za vrijeme rata između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika ATG Benko Penavić, HVO na području općine Mostar, svjestan da svojim radnjama dobrovoljno učestvuje u organizovanju i izvršenju širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv civilnog stanovništva, Bošnjaka na području opštine Mostar, učestovao u počinjenju zločina i dopustio neposrednim izvršiocima da čine krivična djela radi ostvarenja zločinačke namjere.

Optuženi se tereti da je zahtjevao da pripadnici ATG Benko Penavić, a nekada i on lično, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti iz logora Heliodrom i dovode na prinudne radove, te u živi štit, na prvu liniju između Armije BiH i HVO-a, dok su borbe bile u toku.

Prema navodima optužnice optuženi se tereti da je zahtijevao izvođenje zatvorenika, izlažući ih po život opasnoj situaciji i riziku da zatvorenici budu ubijeni, ranjeni i izloženi svirepom i nehumanom tretmanu, prilikom čega su u više navrata prisiljavani da za potrebe ATG prave rovove, utvrde i nose pune vreće pijeska na liniji razgraničenja.

Izloženi velikoj životnoj opasnosti na radovima i u živom štitu, na lokacijama prve borbene linije 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti je ranjeno, 5 poginulo, dok je 5 zatvorenika bilo fizički zlostavljano od strane pripadnika ATG Beno Penavić i dr.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom k) KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. i članom 29. istog zakona.