{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Ivana Primorca zbog utaje poreza

F
30.9.2013. u 11:41
0
1
Podignuta optužnica protiv Ivana Primorca zbog utaje poreza
0
Podignuta optužnica protiv Ivana Primorca zbog utaje poreza
Foto: Klix.ba
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Primorca, rođenog 02. 01. 1964. godine u Širokom Brijegu, gdje je nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.
Optuženi Ivan Primorac se u dvije tačke optužnice tereti da je od 1. januara 2007. do 31. jula 2009. godine, radeći u svojstvu direktora i odgovorne osobe u preduzeću "Primorka" d.o.o. Široki Brijeg, podnosio PDV prijave u kojima nije obračunavao, niti prikazivao stvarno stanje realizacije prodaje cigareta, pa je tako u naznačenom periodu manje obračunao i uplatio poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 83.325,89 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pored navedenog, optuženi Primorac je u istom periodu, radeći u istome svojstvu, prodavao robu za gotovinska novčana sredstva, a da bi opisano postupanje prikrio, sačinio je 532 lažna dokumenta "računa-otpremnice“, koje je navodno ispostavio preduzeću “Kljenak” d.o.o. Posušje u kojim dokumentima je rubriku “Primio” ovjerio lažnim pečatom preduzeća “Kljenak” d.o.o. Posušje, iako roba nije isporučena navedenoj pravnoj osobi.

Nadalje, tako krivotvorene "račune-otpremnice“ je evidentirao u finansijsko-knjigovodstvenoj dokumentaciji preduzeća “Primorka” d.o.o. Široki Brijeg, te je sačinjavanjem naloga blagajni istoga preduzeća, lažno prikazao da su novčana sredstva u naznačenom iznosu uplaćena od strane preduzeća “Kljenak” d.o.o. Posušje.

Optuženi Ivan Primorac se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovne dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000,00 KM, te da je u poslovne knjige i isprave koje je dužan voditi temeljem zakona ili drugog propisa unio neistinite podatke, čime se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH i krivično djelo krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. stava 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: