BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ivana Primorca zbog utaje poreza

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Primorca, rođenog 02. 01. 1964. godine u Širokom Brijegu, gdje je nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi Ivan Primorac se u dvije tačke optužnice tereti da je od 1. januara 2007. do 31. jula 2009. godine, radeći u svojstvu direktora i odgovorne osobe u preduzeću "Primorka" d.o.o. Široki Brijeg, podnosio PDV prijave u kojima nije obračunavao, niti prikazivao stvarno stanje realizacije prodaje cigareta, pa je tako u naznačenom periodu manje obračunao i uplatio poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 83.325,89 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pored navedenog, optuženi Primorac je u istom periodu, radeći u istome svojstvu, prodavao robu za gotovinska novčana sredstva, a da bi opisano postupanje prikrio, sačinio je 532 lažna dokumenta "računa-otpremnice“, koje je navodno ispostavio preduzeću “Kljenak” d.o.o. Posušje u kojim dokumentima je rubriku “Primio” ovjerio lažnim pečatom preduzeća “Kljenak” d.o.o. Posušje, iako roba nije isporučena navedenoj pravnoj osobi.

Nadalje, tako krivotvorene "račune-otpremnice“ je evidentirao u finansijsko-knjigovodstvenoj dokumentaciji preduzeća “Primorka” d.o.o. Široki Brijeg, te je sačinjavanjem naloga blagajni istoga preduzeća, lažno prikazao da su novčana sredstva u naznačenom iznosu uplaćena od strane preduzeća “Kljenak” d.o.o. Posušje.

Optuženi Ivan Primorac se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovne dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000,00 KM, te da je u poslovne knjige i isprave koje je dužan voditi temeljem zakona ili drugog propisa unio neistinite podatke, čime se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH i krivično djelo krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. stava 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.