Optužbe za ratni zločin
0

Podignuta optužnica protiv Hakalović Seada

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hakalović Seada (1970.) koji se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hakalović Seada, rođenog 11.01.1970. godine u Konjicu, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je dana 23.03.1993.godine, u mjestu Gostovići, općina Konjic, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, tako što je lišio života civila hrvatske nacionalnosti Z.Đ., a teško ranio ženu J.R.

U optužnici se navodi da je zločin počinjen na način da je u ranim jutarnjim satima, oko osam ili devet sati, navedenog dana, optuženi ušao u kuću J.R. i iz automatske puške ispalio rafal u predjelu grudnog koša Z.Đ. koji je u tim momentima sjedio za stolom zajedno sa još jednom osobom i maloljetnim D.R. usmrtivši Z.Đ. na licu mjesta, a potom kada je J.R. pokušala pobjeći, zajedno sa dvojicom svojih sinova, ispalio rafal u predjelu njenih nogu u momentima kada se nalazila na pragu ulaznih vrata svoje kuće, nanijevši joj teške tjelesne povrede u vidu ustrijelne rane obje potkoljenice, a kada je oštećena J.R. odvezena u bolnicu u Konjic, nezakonito zatvorio njenog maloljetnog sina D.R. i M.R., u podrumu kuće u mjestu Gostovići općina Konjic.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. tačka c) i e) Kaznenog zakona BiH, u vezi sa člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopšteno nam je iz Tužilaštva BiH.