Tokom pandemije
53

Podignuta optužnica protiv graničnog policajca koji je za novac nezakonito omogućio prelazak bh. granice

A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Raje Kikića, uposlenika Granične policije BiH optuženog za nezakonito propuštanje građana za vrijeme pandemije Covid-19.
Optuženi Kikić Rajo, rođen 1963. godine u Breziku, Brčko, tereti se da je zbog imovinske koristi, omogućio nezakonit ulazak građana na teritoriju BiH, bez poštivanja normi koje su bile na snazi zbog sprečavanja širenja pandemije Covid-19, čime je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Optuženi se tereti da je dana 16.03.2020. godine, radeći na graničnom prijelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite sa ciljem sprečavanja širenja pandemije Covid-19, zbog sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritorij Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sa područja Brčkog, dolazile su iz Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnostima nadležnih organa, na sprečavanju širenja pandemije, navedene osobe su pronađene i smještene u obveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo - Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. KZ BiH.