BiH
68

Podignuta optužnica protiv dvojice bivših direktora Dite Tuzla

Klix.ba
Obespravljeni radnici iz Tuzle (Foto: Arhiv)
Obespravljeni radnici iz Tuzle (Foto: Arhiv)
Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je podiglo optužnicu protiv tri odgovorne osobe iz Fabrike detredženata Dita Tuzla. Optužena su dva direktora koji su ovu funckiju obavljali u različitim periodima od 2005. do 2012. godine, te rukovodilac Privredno-računarskog sektora, koji je također bio član uprave preduzeća.

Optuženi su Abdulah Šahmanović (67), direktor Dite u periodu 2005. godine, Adnan Džidić (44) direktor Dite od septembra 2005. do 2012. godine, te Sead Pašić (38) rukovodilac Privredno-računarskog sektora u periodu 2009. i 2010. godine.

Optuženima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za određene odluke koje su donosili tokom poslovnog odnosa Dite sa firmom Lora iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda Dite od 2005. do 2012. godine.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji vezane za povrat robe, čime su pribavili imovinsku korist Lori, a oštetili Ditu za određeni iznos.

Pašiću se na teret stavlja da je odlukom koju je donio prekršio odredbe Ugovora o distribuciji i odobrio povrat robe, te na taj način pribavio imovinsku korist Lori, a za isti iznos oštetio Ditu.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje.

"Do donošenja odluke nadležnog suda o optužnici nismo u mogućnosti iznostiti detaljnije informacije o radnjama koje se optuženima stavljaju na teret. Također, Tužilaštvo će uskoro donijeti odluke o prijavi protiv četiri člana Nadzornog odbora Dite u periodu od 2005. do 2012. godine, koji su prijavljeni za nesavjesno privredno poslovanje, odnosno za eventualnu odgovornost za gubitke u poslovanju Dite u navedenom periodu", saopćeno je iz Tužilaštva TK.