BiH
0

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratne zločine u Kotor-Varoši

Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Ševarika Ranka, rođenog 29.04.1963. godine u Skender Vakufu i Ševarika Radomira, rođenog 02. 02. 1958. godine također Skender Vakufu. državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije (Ševarika Ranko) i VRS (Ševarika Radomir), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Oni su optuženi da su početkom mjeseca listopada 1992. godine, na području općine Skender Vakuf, došli zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u podrumske prostorije Pošte, znajući da se tu nalaze zarobljeni pripadnici HVO-a Kotor-Varoš, te iz prostorija izveli dvojicu zarobljenika.

Nakon toga su zarobljenike, u namjeri da ih liše života, odveli do mjesta Borak, gdje su se nalazili položaji VRS, te ih tukli i zlostavljali pred drugim pripadnicima VRS, nakon čega su vojnici pucanjem iz vatrenog oružja, lišili života jednog zarobljenika koji se odvezao i počeo trčati prema šumi, a optuženi Ranko Ševarika pucanjem rafala iz automatskog oružja iz neposredne blizine lišio života drugog zarobljenika koji je ležao na zemlji.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba kršeći pravila međunarodnog prava sudjelovali u ubistvu ratnih zarobljenika, čime su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.