{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratne zločine u Kotor-Varoši

28.10.2015. u 13:52
0
7
Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratne zločine u Kotor-Varoši
0
Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratne zločine u Kotor-Varoši
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Ševarika Ranka, rođenog 29.04.1963. godine u Skender Vakufu i Ševarika Radomira, rođenog 02. 02. 1958. godine također Skender Vakufu. državljanina BiH.
Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije (Ševarika Ranko) i VRS (Ševarika Radomir), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Oni su optuženi da su početkom mjeseca listopada 1992. godine, na području općine Skender Vakuf, došli zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u podrumske prostorije Pošte, znajući da se tu nalaze zarobljeni pripadnici HVO-a Kotor-Varoš, te iz prostorija izveli dvojicu zarobljenika.

Nakon toga su zarobljenike, u namjeri da ih liše života, odveli do mjesta Borak, gdje su se nalazili položaji VRS, te ih tukli i zlostavljali pred drugim pripadnicima VRS, nakon čega su vojnici pucanjem iz vatrenog oružja, lišili života jednog zarobljenika koji se odvezao i počeo trčati prema šumi, a optuženi Ranko Ševarika pucanjem rafala iz automatskog oružja iz neposredne blizine lišio života drugog zarobljenika koji je ležao na zemlji.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba kršeći pravila međunarodnog prava sudjelovali u ubistvu ratnih zarobljenika, čime su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: