Ratni zločini
0

Podignuta optužnica protiv četiri osobe

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica koje se terete da su od juna do septembra 1992. godine učestvovali u širokom i sistematskom napadu Vojske Srpske Republike BiH i policijskih jedinica Centra javne bezbjednosti /CJB/ Kalinovik na bošnjačke civile u ovoj opštini.

Optužnica ja podignuta protiv Milana Perića koji se nalazi u pritvoru, Aleksandra Cerovine, Spasoje Dodera, Predraga Terzića koji se brane sa slobode, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su bili svjesni da se 1. avgusta 1992. godine u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Jelašca u opštini Kalinovik vrši progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva opštine Kalinovik na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi. 

Tokom ovog napada popaljene su sve kuće u selu, ubijena je i jedna starica, ranjena je njena petogodišnja unuka i zarobljeni mnogi civili, među kojima je bilo i djece. Civili su odvedeni do logora "Barutni magacin", odakle su kamionom prebačeni u Kalinovik i zatvoreni u zatvor za civile koji se nalazio u Osnovnoj školi "Miladin Radojević". 

Iste noći su brojni civili iz okolnih sela odvedeni na nepoznata mjesta, a mnogi od njih se još vode kao nestale osobe.

Optuženi se terete i za protivpravno zarobljavanje i odvođenje zarobljenih civila sa više lokacija na području Kalinovika u logore za civile "Barutni magacin" i u OŠ "Miladin Radojević", od kojih su mnogi nakon toga ubijeni, ili im se od tada gubi svaki trag.