{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv četiri osobe

S
7.10.2010. u 18:00
0
1
Podignuta optužnica protiv četiri osobe
0
Podignuta optužnica protiv četiri osobe
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica koje se terete da su od juna do septembra 1992. godine učestvovali u širokom i sistematskom napadu Vojske Srpske Republike BiH i policijskih jedinica Centra javne bezbjednosti /CJB/ Kalinovik na bošnjačke civile u ovoj opštini.
Optužnica ja podignuta protiv Milana Perića koji se nalazi u pritvoru, Aleksandra Cerovine, Spasoje Dodera, Predraga Terzića koji se brane sa slobode, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su bili svjesni da se 1. avgusta 1992. godine u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Jelašca u opštini Kalinovik vrši progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva opštine Kalinovik na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Tokom ovog napada popaljene su sve kuće u selu, ubijena je i jedna starica, ranjena je njena petogodišnja unuka i zarobljeni mnogi civili, među kojima je bilo i djece. Civili su odvedeni do logora "Barutni magacin", odakle su kamionom prebačeni u Kalinovik i zatvoreni u zatvor za civile koji se nalazio u Osnovnoj školi "Miladin Radojević".

Iste noći su brojni civili iz okolnih sela odvedeni na nepoznata mjesta, a mnogi od njih se još vode kao nestale osobe.

Optuženi se terete i za protivpravno zarobljavanje i odvođenje zarobljenih civila sa više lokacija na području Kalinovika u logore za civile "Barutni magacin" i u OŠ "Miladin Radojević", od kojih su mnogi nakon toga ubijeni, ili im se od tada gubi svaki trag.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: