Saznajemo
2

FOTO / Kamermana TVSA napao policajac iz Istočnog Sarajeva Budimir Pantić!

Sarajevo-x.com
Policija odvodi napadača (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pratilac Predraga Terzića, osumnjičenog za ratne zločine u Kalinoviku 1992. godine, odgurnuo je kamermana Kantonalne televizije Sarajevo ispred Suda Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u zgradu, gdje je danas održano izjašnjavanje o krivici četvorice policijskih službenika optuženih za zločin protiv čovječnosti. Napadač je izvrijeđao i Bakiru Hasečić, predstavnicu Udruženja "Žene-žrtve rata" i psovao joj dijete.

Kako saznajemo, napadač na kamermana TVSA, koji je Terzića dovezao pred Sud je Budimir Pantić, policajac iz Istočnog Sarajeva koji je 2008. godine spasio radnicu iz zapaljene kladionice. Prema za sada nepotvrđenim informacijama, Pantić je aktivni policajac!

Ispred zgrade državnog Suda danas su se okupili članovi i članice Udruženja "Istina-Kalinovik 92", koji su došle izraziti svoje negodovanje, jer su trojica osumnjičenih na izjašnjavanje došli kao slobodni građani, dok je samo jedan u pritvoru.

Okupljanju su prisustvovali i brojni novinari. Tokom ulaska u zgradu Predraga Terzića, njegov pratilac, odgurnuo je kamermana TVSA, negodujući što ga snima. Tu je došlo i do verbalnog duela između njega i Hasečićeve koja je došla da podrži okupljanje s obzirom da su i brojne žene Kalinovika bile žrtve silovanja. Kako je kazala Hasečićeva, napadač joj je psovao dijete.

Zaudarao je na alkohol

Prema riječima kamermana, Terzićev pratilac zaudarao je na alkohol i činio mu se da je pijan.

"Uhvatio me čvrsto za ruku, promrmljao 'Šta 'š ti?', 'Šta snimaš?', i odgurnuo me". kazao nam je kamerman TVSA Zoran Roić. Nakon što su ga sudski policajci udaljili od kamermana, napadač je otišao do svog vozila razgovarajući na telefon, a okupljeni tvrde da se nekome hvalio kako je Bakiri opsovao dijete.

Zadržali ga policajci MUP-a KS

Na mjesto događaja došli su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su zadržali napadača, nakon čega su od njega uzeli izjavu i alkotestirali ga. Izjavu policiji dao je i kamerman, a Hasečićeva se nakon što je sa ostalima prisustvovala izjašnjavanju o krivici uputila u policijsku stanicu spremna da da izjavu.

Milan Perić, Spasoje Doder, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina terete da su od juna do septembra 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu Vojske Srpske Republike BiH i policijskih jedinica SJB Kalinovik na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik. Prema navodima optužnice, optuženi su tada obavljali dužnost milicionera u SJB Kalinovik, a Perić i Doder su bili na funkciji vođa patrolnog sektora. Do suspenzije su Terzić, Cerovina i Perić bili pripadnici MUP-a RS, a Doder je bio pripadnik SIPA-e.

Kako smo saznali, sva četvrorica, uključujući i pritvorenog Perića, izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Predstavnike Udruženja "Istina-Kalinovik92" koji su prisustvovali izjašnjavanju zadržali su do izlaska optuženih sa Suda, kako ne bi došlo do ponovnog susreta.

Strah od optuženih

Iako su na izjašnjavanje došli sa slobode, ipak su uz pojačanu zaštitu uvedeni u zgradu Suda BiH. Prilikom prolaska, optuženi su prošli blizu članova porodica ubijenih Kalinovičana i žena koje su bile svjedoci zločina u tom mjestu u periodu od juna do avgusta 1992. godine.

"Policija ih čuva, a nećemo ih napasti, mi samo želimo da nam kažu gdje su kosti naših najmilijih koje su oni odveli i koji su poslije ubijeni, strijeljani, i čija su tijela spaljivana, a kosti raznošene! Meni su samo od muža našli tijelo bez glave, ali sam ga bar mogla sahraniti, od braće nešla nekoliko kostiju", kazala nam je jedna od prisutnih žena.

Dok su optuženi prolazili, nije bilo incidenata, osim što su ispraćeni uz pokoji povik, dok mnoge žene nisu smogle snage da se ponovno približe ljudima za koje tvrde da su im odveli najmilije.

"Sad si se sav snuždio Saša Cerovino! Nisi bio takav kad si mi braću i oca odvodio!", vikala je Zlatka, čija su dvojica braće i otac odvedeni u logor, i koje poslije toga više nikada nije vidjela niti zna gdje su im posmrtni ostaci.

"Brat Suvad Suljić bio je u logoru u Barutnom magacinu, jedino je njegovo ime ostalo na zidu magacina, gdje su on i ostali zarobljenici pisali imena i stavljali crtice za svaki provedeni dan. Izbrojala sam 41 crticu pored njegovog imena, ostala su izgreba,a da ne ostanu dokazi", ispričala nam je kroz suze Zlatka. Kaže da bi pred sudom bilo još ljudi, ali da mnogi strahuju jer su optuženi na slobodi i boje se kasnijeg susreta.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja "Istina Kalinovik92" kaže da je sa Aleksandrom Sašom Cerovinom išao u školu sve do drugog razreda srednje, dok je poznavao i ostale.

"Sramota je da nas se na ovaj način ponižava. Optuženi za ratni zločin su na slobodi, i podsmijevaju nam se. Sigurni smo da oni znaju gdje su ostaci 52 člana naše najbliže rodbine koji su mučeni i ubijeni", kazao nam je Pervan.