{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog odlaska na ratišta u Siriji i Iraku

Klix.ba
10.4.2015. u 08:45
11
126
Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog odlaska na ratišta u Siriji i Iraku
11
Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog odlaska na ratišta u Siriji i Iraku
Tužilac iz odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Huseina Erdića, rođenog 19.04.1981. godine u Bužimu, Trako Midhata, rođenog 18.02.1948. godine u Vitezu, Hušidić Nevada, rođenog 26.06.1988. godine u Velikoj Kladuši, te Keserović Merima, rođenog 19.11.1996. godine u Bihaću, svi državljani BiH.
Optuženi se terete da su, prvooptuženi Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom mjeseca februara 2015. godine, organizirao, rukovodio i dogovorio sa njemu poznatim osobama sa područja Republike Turske, da sa područja Bosne i Hercegovine, organizira odlazak optuženih Husidića i Keserovića, sa ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji tzv. IDIL-a, na području Sirije i Iraka a koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 13.05.2013. godine, proglašena terorističkom organizacijom, stoji su saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije i upute optuženima Hušidiću i Keseroviću, da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak, nakon čega su od optuženog Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za dan 17.02.2015. godine, te im dao upute o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije, navodi se u saopćenju.

Odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija, optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz članka 162b. Kaznenog zakona BiH.

Za navedena kaznena djela zaprijećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje 1 pa do 20 godina.

"Ova optužnica pokazuje opredijeljenost Tužilaštva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao i sprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama i agencijama iz drugih država u borbi protiv terorizma", kažu iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: