BiH
4

Husein Erdić i Midhat Trako predati Tužilaštvu BiH

SRNA
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Husein Erdić i Midhat Trako, uhapšena u okviru operativne akcije "Damask 3", nakon kriminalističke obrade su predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

"Kriminalistička obrada obavljena je u službenim prostorijama SIPA-e, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, a predati su u poslijepodnevnim časovima Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", navodi se u saopćenju.

Osobe čiji su inicijali A.I. i R.I, N.H, M.K. i E.T, koja su uhapšena u okviru operativne akcije "Damask", nakon kriminalističke obrade predata su jučer Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su 18. februara šest osoba i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše zbog dovođenja u vezu sa terorizmom, a u popodnevnim časovima na području Zenice uhapsili su još jedno lice zbog sumnje da je počinilo krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti.

Uhapšeni su Merin Keserović i Nevad Hušidić iz Velike Kladuše, Edin Tabaković iz Sarajeva, Ramiz i Aluadin Ibrahimović, otac i sin iz Maglaja, te Husein Erdić iz Bužima.

Na području Zenice uhapšen je Midhat Trako, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo finanisiranje terorističkih aktivnosti.

Trako je nadležnim organima poznat od ranije, nakon što su ga 2004. godine uhapsile snage tadašnjeg SFOR-a.

Osumnjičeni su za finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Hapšenja su izvršena u okviru nastavka akcije "Damask".