{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv bivših diverzanata Vojske RS

S
10.8.2010. u 16:40
0
62
Podignuta optužnica protiv bivših diverzanata Vojske RS
0
Podignuta optužnica protiv bivših diverzanata Vojske RS
Hapšenje Franca Kosa (Foto: Arhiv)
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici.
Franc Kos zvani "Slovenac" i "Žuti", Stanko Kojić zvani "Geza", Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani "Zoka" terete se za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka tokom jula 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U optužnici stoji da su Kos, Kojić, Golijan i Goronja "izravno i lično sudjelovali" u strijeljanju Bošnjaka zarobljenih nakon pada zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su oni zajedno sa drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima, te da su Kos i Kojić nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka tragali za preživjelim koje su potom "ubijali hicima iz pištolja".

Kako se navodi u optužnici, Kos je bio zapovjednik u Desetom diverzantskom odredu, te se koristio i imenom Branimir Manojlović. On je uhapšen u aprilu 2010. godine u Republici Hrvatskoj, a po potjernici Tužilaštva BiH, nakon čega je isporučen pravosudnim organima u našoj zemlji radi daljeg procesuiranja.

Krajem februara iste godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Državnog tužilaštva uhapsili su Golijana, Goronju i Kojića.

Za sudjelovanje u strijeljanju muškaraca u Pilici pred Sudom BiH krivicu je priznao Marko Boškić, također bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda, nakon čega je osuđen na deset godina zatvora.

Dražen Erdemović, još jedan pripadnik Odreda, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) priznao je krivicu za sudjelovanje u tom zločinu te je osuđen na pet godina zatvora.

Pred Sudom BiH za ubistva Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u toku je suđenje Momiru Pelemišu i Slavku Periću, bivšim pripadnicima komande Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: