{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Boškiću 10 godina zatvora za zločin u Srebrenici

S
19.7.2010. u 13:21
19.7.2010. u 16:19
0
46
Boškiću 10 godina zatvora za zločin u Srebrenici
0
Boškiću 10 godina zatvora za zločin u Srebrenici
Marko Boškić
Marko Boškić, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na deset godina zatvora zbog učešća u ubistvu više stotina srebreničkih muškaraca u julu 1995. godine.
Sud Bosne i Hercegovine Boškića je u ponedjeljak oglasio krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima iz Srebrenice.

"Ova kazna je u rasponu ugovorene sporazumom, ali je i najniža propisana kazna koja se predviđa za ovo djelo. Smatram da će se njome apsolutno ispuniti svrha kažnjavanja", rekao je sudija Ljubomir Kitić.

Marka Boškića, nekadašnjeg pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, Tužilaštvo je teretilo da je 16. jula 1995. godine skupa s još sedam pripadnika istog odreda učestvovao u "pogubljenju po prijekom postupku" više stotina zarobljenih Bošnjaka na vojnoj ekonomiji Branjevo u selu Pilica.

Nakon što je Boškić prihvatio sporazum o priznaju krivnje 5. jula ove godine, koji je Sud na ovom ročištu i potvrdio, sudija Kitić je obrazložio i olakšavajuće okolnosti koje su uticale na izricanje presude.

"Kao olakšavajuću okolnost Sud je uzeo činjenicu da je Boškić u ubistvima učestvovao pod prisilom te da je i sam svjesno priznao krivicu", obrazložio je sudija Kitić.

Boškić je uhapšen u aprilu 2009. godine na sarajevskom aerodromu nakon što je deportiran iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je bio osuđen na pet godina i tri mjeseca zbog kršenja imigracijskih propisa i davanja lažnih podataka o pripadnosti oružanim snaga za vrijeme rata u BiH.

Tužilaštvo BiH je istaklo da je Boškić pružio "značajne informacije" o zločinu na ekonomiji Branjevo te o ostalim počiniocima čime je doprinio otkrivanju i procesuiranju više osoba odgovornih za egzekucije i strijeljanje zarobljenih Srebreničana, kao i za uklanjanje tragova zločina.

Boškić se sporazumom obavezao da će po potrebi svjedočiti u ostalim predmetima pred Sudom BiH te pred Tribunalom u Haagu.

Vrijeme provedeno u pritvoru bit će mu uračunato u kaznu, prenio je Justice Report.

Za sudjelovanje u ubistvima Srebreničana na vojnoj ekonomiji, Državno tužilaštvo sumnjiči Vlastimira Golijana, Zorana Goronju, Stanka Savanovića i Franca Kosa, također bivše pripadnike 10. diverzantskog odreda uhapšene početkom 2010. godine.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje i Momiru Pelemišu, zamjeniku komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, te Slavku Periću, pomoćniku komandanta za sigurnost u istoj brigadi, koji se terete za ubistva Srebreničana tokom jula 1995. godine u Domu kulture Pilica i vojnoj ekonomiji Branjevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: