{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Iz SAD izručen pripadnik zloglasnog 10. odreda

S
28.4.2010. u 15:22
0
34
Iz SAD izručen pripadnik zloglasnog 10. odreda
0
Iz SAD izručen pripadnik zloglasnog 10. odreda
Marko Boškić
Marko Boškić (1964.), osumnjičen da je počinio krivično djelo genocida iz člana 171. KZ BiH, izručen je pravosuđu BiH iz Sjedinjenih Američkih Država, saznaje Sarajevo-x.com.
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH danas oko 15:00 sati, nakon izručenja iz Sjedinjenih Američkih Država, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode Boškić Marka, rođenog 09.07.1964. godine u Tuzli.

Boškić Marko je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao nekadašnji pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, počinio krivično djelo genocida, na području Srebrenice, u julu 1995. godine.

On je osumnjičen da je zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, lično učestvovao u strijeljanju i ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka, zarobljenih nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.

Boškić Marko bio je nedostupan pravosudnim organima BiH, s obzirom da je emigrirao u SAD, gdje je procesuiran za krivično djelo imigracione prevare, jer je utvrđeno da je američkim imigracionim vlastima zatajio podatke o svom učešću u oružanim snagama tokom rata u BiH.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)

Nakon što je procesuiran za krivično djelo imigracione prevare, Boškić Marko je deportovan u BiH, gdje je lišen slobode na zahtjev Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog, i nakon toga odlučiti o upućivanju prijedloga za određivanje pritvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: