Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH Kemala Čauševića

Piše: Er. M./Klix.ba
17.2.2017. u 08:09
499
238
Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH Kemala Čauševića
499
Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH Kemala Čauševića Kemal Čaušević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, saznaje Klix.ba. Optužnica je podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja dara, a u njoj je predloženo i oduzimanje kompletne imovine Čauševiću.
Pored bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića koje se tereti da su poreznim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilionskim iznosima oštetili budžet i građane BiH.

Još 2014. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Kemala Čauševića i još pedesetak osoba u opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "Pandora". Kako je tada saopćeno, uhapšene osobe su osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, carinske prevare, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti, vezano za uvoz tekstilne i druge robe.

Akcija "Pandora" bila je vezana za slučaj Anesa Sadikovića, nekrunisanog "kralja tekstila" i kineske robe u BiH, koji je u septembru 2012. godine, sa još sedmero njegovih bliskih rođaka uhapšen u akciji kodnog naziva "Boss".

Prema pisanju medija, Sadikoviću je nesmetano kriminalno djelovanje omogućeno zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima s obzirom na to da je njegova firma "Eko san" gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH. On je nedavno optužen za organizirani kriminal u ovom predmetu.

Treća osoba protiv koje je podignuta optužnica je Sedinet Karić koji je također ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe u BiH, a uhapšen je i 2013. godine u akciji Tužilaštva BiH kodnog naziva "Master" zbog organizovanog kriminala u vezi s carinskim i poreznim utajama.

Afera vezana za Čauševića jedna je od najvećih kriminalnih afera u BiH koja bi mogla otvoriti priču i o korupcijskim odnosima unutar politike, pravosuđa i državnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (238)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: