Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Ante Vujčića zbog kršenja autorskih prava

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ante Vujčića, koji se tereti za krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ante Vujčića, rođenog 6. februara 1966. godine u Imotskom - Republika Hrvatska, nastanjenog u Sarajevu, državljanina R Hrvatske.

Optuženi Ante Vujčić tereti se da je u dužem vremenskom periodu do 25. marta 2011. godine, u porodičnoj kući u vlasništvu treće osobe, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, uz pomoć kompjuterske i druge opreme koju je posjedovao, neovlašteno umnožavao, posjedovao i stavljao u promet nosače zvuka i slike različitih formata, a što je protivno Zakonu o autorskim pravima i srodnim pravima u BiH.

Prema navodima optužnice, ovlaštene službene osobe su 25. marta 2011. godine, prilikom pretresa, pronašle i oduzele 19.383 komada CD-ova i DVD-ova, 366 komada praznih plastičnih omota, 1.411 komada papirnih omota za CD-ove i DVD-ove, 600 komada praznih CD-ova i DVD-ova, te veću količinu printanih omota za CD-ove i DVD-ove.

U optužnici se dalje navodi da je prilikom pretresa kuće u kojoj je optuženi Vujčić Ante živio kao podstanar, pronađena i od njega oduzeta, osim gore navedene opreme i kompjuterska oprema i to četiri DVD pisača, rezač papira, skener, printer, procesna jedinica tačno neutvrđene marke, mašina za pisanje DVD-a s 12 pisača, mašina za pisanje DVD-a s 11 pisača, dvije mašine za pisanje DVD-a s osam pisača, te tri procesne jedinice s tri DVD pisača, od kojih je jedna tačno neutvrđene marke.

Optuženi Ante Vujčić tereti se da je bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava reprodukovao, umnožavao, grafički obrađivao i držao autorska djela radi stavljanja u promet, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.