{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića za ratne zločine u Posavini

F
30.9.2015. u 10:01
0
18
Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića za ratne zločine u Posavini
0
Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića za ratne zločine u Posavini
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Almaza Nezirovića, rođenog 14.08.1959. godine u Derventi, državljanin BiH, izručen pravosuđu BiH iz SAD-a, 2. 7. ove godine.
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, tako što je počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Bosanskog Broda.

Optuženi se tereti da je od kraja aprila, do kraja jula 1992. godine, u logorima Rabić i Silos polje u općini Derventa i logoru u naselju Tulek, općina Bosanski Brod, gdje su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sam ili zajedno s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja žrtava.

U optužnici se navodi, da je optuženi u više navrata u svojstvu stražara u logoru, vršio mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja zatočenika, te mučenja na izrazito ponižavajući način nad zatočenicima u navedenim logorima. Između ostalog, optuženi je zatočenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, te mučio zatočenike, tjerajući ih da stavljaju na stol tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatočenog doktora, koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama.

Optuženi je zatočenicima uskraćivao hranu, a i kada bi je donosio, hranu je prosipao u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom se izrugujući zatočenicima. Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam, a nekada sa drugim pripadnicima HVO-a a žrtve zlostavljanja bili su zatočenici srpske nacionalnosti iz okoline Dervente, nekoliko desetina civila različite životne dobi, koji su nezakonito zatvarani u navedenim logorima i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH je tokom provođenja istrage u proteklim mjesecima provelo intenzivne aktivnosti na izručenju osumnjičenog iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je Tužilaštvu BiH i pravosuđu BiH izručen početkom jula ove godine, te se nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina, gdje god se nalazili u svijetu i njihovom privođenju pravdi i procesuiranju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: