{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića za ratne zločine u Posavini

F
30.9.2015. u 10:01
0
18
Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića za ratne zločine u Posavini
0
Podignuta optužnica protiv Almaza Nezirovića za ratne zločine u Posavini
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Almaza Nezirovića, rođenog 14.08.1959. godine u Derventi, državljanin BiH, izručen pravosuđu BiH iz SAD-a, 2. 7. ove godine.
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, tako što je počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Bosanskog Broda.

Optuženi se tereti da je od kraja aprila, do kraja jula 1992. godine, u logorima Rabić i Silos polje u općini Derventa i logoru u naselju Tulek, općina Bosanski Brod, gdje su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sam ili zajedno s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja žrtava.

U optužnici se navodi, da je optuženi u više navrata u svojstvu stražara u logoru, vršio mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja zatočenika, te mučenja na izrazito ponižavajući način nad zatočenicima u navedenim logorima. Između ostalog, optuženi je zatočenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, te mučio zatočenike, tjerajući ih da stavljaju na stol tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatočenog doktora, koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama.

Optuženi je zatočenicima uskraćivao hranu, a i kada bi je donosio, hranu je prosipao u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom se izrugujući zatočenicima. Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam, a nekada sa drugim pripadnicima HVO-a a žrtve zlostavljanja bili su zatočenici srpske nacionalnosti iz okoline Dervente, nekoliko desetina civila različite životne dobi, koji su nezakonito zatvarani u navedenim logorima i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH je tokom provođenja istrage u proteklim mjesecima provelo intenzivne aktivnosti na izručenju osumnjičenog iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je Tužilaštvu BiH i pravosuđu BiH izručen početkom jula ove godine, te se nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina, gdje god se nalazili u svijetu i njihovom privođenju pravdi i procesuiranju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: