{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Almaz Nezirović izručen iz SAD-a pravosuđu BiH

2.7.2015. u 16:08
103
77
Almaz Nezirović izručen iz SAD-a pravosuđu BiH
103
Tužilaštvu BiH danas je iz SAD-a izručen Almaz Nezirović, osumnjičen za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.
Pravosuđu Bosne i Hercegovine danas je na sarajevskom aerodromu izručen Almaz Nezirović, rođen 14.08.1959. godine u Derventi.

Nezirović će nakon izručenja biti predat postupajućem tužiocu iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga podnijeti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Almaz Nezirović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a, na području Dervente, u periodu od mjeseca aprila do jula 1992. godine, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, u svojstvu stražara u logoru na Rebiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Almaz Nezirević osumnjičen je da je zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a lično sudjelovao u mučenjima i teškim zlostavljanjima žrtava, nanošenju teških fizičkih ozljeda, nanošenju velikih patnji i mučenju žrtava na izrazito ponižavajuće načine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo saradnju sa pravosudnim i policijskim organima Sjedinjenih Američkih Država, sa ciljem lociranja i izručenja osumnjičenog u Bosnu i Hercegovinu te se tužilaštvo zahvaljuje pravosuđu SAD-a na saradnji i pomoći u izručenju osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH preduzima intenzivne aktivnosti na otkrivanju, lociranju i izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju širom svijeta, radi njihovog privođenja pravdi, procesuiranju i kažnjavanju za počinjene ratne zločine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: