BiH
270

Podignut spomenik prvom maloljetnom šehidu na Bradini kod Konjica

Klix.ba
(Foto: Semir Šabić)
Spomen obilježje prvom poginulom maloljetnom dobrovoljnom borcu Armije RBiH Adisu Hadžajliji podignuto je danas u mjestu Bradina kod Konjica.

Spomenik su podigli članovi udruženja "Maloljetni dobrovoljci ARBiH Općine Konjic".

Predsjednik Udruženja Kemal Duračić kazao je da su prikupljanjem informacija o poginulim maloljetnim dobrovoljcima Armije RBiH na području Konjica došli do informacija da je Adis Hadžajlija bio prvi maloljetni šehid. Na osnovu toga donesena je jednoglasna odluka o podizanju spomen obilježja s njegovim imenom.

"Veliku zaslugu u cijelom projektu su imali općinski načelnik Emir Bubalo koji je dodijelio mjesto na kojem je postavljen spomenik, kao i Mirza Kevrić koji je bio projektant spomen obilježja prvom maloljetnom šehidu u Konjicu", izjavio je Duračić.

Od Općine Konjic su dobili i lokaciju u blizini Srednje škole Konjic za podizanje još jednog spomen obilježja za 21 poginulog maloljetnog dobrovoljca Armije RBiH na području općine Konjic u periodu 1992.-1995. godine.

Prisutnima se obratio i komandant 4. Muslimanske brigade Nezim ef. Halilović Muderris, kao i mjesni imam iz mjesta Šunji.

Spomen obilježje prvom maloljetnom šehidu općine Konjic Adisu Hadžajliji otkrili su članovi njegove porodice, a pored brojnih građana Konjica, članova udruženja i predstavnika vlasti, ceremoniji su i prisustovali brojni Adisovi saborci iz Hadžića, Sarajeva i drugih gradova BiH.