Stranke rade šta žele
54

Pod lupom: Izbori 2018. su bili djelimično neregularni

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Izbori provedeni u Bosni i Hercegovini oktobra 2018. godine ocijenjeni su kao djelimično neregularni od Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Njeni članovi i predstavnici međunarodne zajednice naglašavaju da odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH treba vratiti građanima povjerenje u izborni prices.

Finalni izvještaj koalicije Pod lupom, sačinjen na osnovu posmatračke uloge njenih članova na oktobarskim Općim izborima, predstavljen je danas na centralnoj konferenciji o temi "Kako dostići međunarodne standarde i spriječiti izborne prevare?".

Direktor programa Koalicije Pod lupom Dario Jovanović, pozivajući se na izvještaj, rekao je da su posmatrači ove asocijacije zabilježili rekordan broj izbornih nepravilnosti od 2014. godine, od kada Koalicija posmatra izbore.

"Stiče se utisak da političke stranke u ovoj državi rade što god žele i da za njih zakoni ne važe kao za ostale građane. Ovo je omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u otklanjanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti", detalj je iz sažetka izvještaja.

Od više registriranih izbornih nepravilnosti, kao što su nedozvoljeni pristisci na birače, kupovina glasova, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, neažurirani birački spiskovi u pojedinim općinama, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, u izvještaju je naglašeno da posebno zabrinjava masovna pojava zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu prijava za glasanje putem pošte, bez njihovog znanja. Zabilježeno je više stotina ovakvih slučajeva koje je Centralna izborna komisija BiH proslijedila nadležnom tužilaštvu.

"Enormno povećanje broja registrovanih birača za glasanje putem pošte, pogotovo u pojedinim općinama i gradovima u BiH, svakako je signal nadležnim organima da se detaljno pozabave ovim problemom", navedeno je u izvještaju.

Koalicija Pod lupom dala je i nekoliko preporuka za unapređenje izbornog procesa u BiH, od kojih je prva da treba provesti presude Evropskog suda za ljudska prava ("Sejdić - Finci", "Zornić", "Pilav", "Šlaku"), čime će svim građanima BiH s navršenih 18 godina biti omogućeno aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište.

Od 35 preporuka koje se odnose na samo izborno zakonodavstvo i na provedbene akte Centralne izborne komisije BiH, prva je da treba uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu, a druga da je potrebna elektronska identifikacija birača tj. čitač jedinstvenih bar kodova s važećih identifikacionih dokumenata radi identifikacije glasača na biralištu.

Treba skratiti sve rokove od datuma raspisivanja izbora do službene i potpune objave konačnih rezultata umjesto sadašnjih 180, na 120 dana, preporučila je također Koalicija Pod lupom.

Jedna od mnoštva njenih daljnjih preporuka je da treba poništavati izbore za ona biračka mjesta na kojima bude utvrđen višak glasačkih listića, kao i smanjiti unutarstranački izborni prag za opće izbore u BiH na deset posto te ga izjednačiti s unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore.

Druge preporuke:

- Sankcionisati neopravdano odustajanje od rada u biračkom odboru uoči izbornog dana zabranom angažmana u najmanje dva izborna ciklusa te propisati vođenje takvih evidencija na nivou lokalne izborne administracije.

  • Centralna izborna komisija BiH treba blagovremeno da objavljuje informacije o zaprimljenim prigovorima i odlukama o njima na svojoj internet stranici.

  • Posvetiti posebnu pažnju kriterijima stručnosti i iskustva u provođenju izbora pri imenovanju i potvrđivanju članova lokalnih izbornih komisija.

  • Precizirati odgovornost za političke subjekte koji provode izbornu kampanju prije početka Zakonom utvrđenog roka, kao i Zakonom precizirati preuranjenu kampanju na društvenim mrežama.

  • Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih subjekata kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIK-a BiH, kao i uključivanjem drugih institucija koje kontrolišu finansijsko poslovanje pravnih lica.

  • Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika biračkog odbora i njegovog zamjenika, koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije

Uoči današnje konferencije na kojoj je izvještaj predstavljen učesnicima, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson novinarima je izjavio da je glas svakog građanina osnovni element demokratije i da je u cilju fer i demokratskih izbora, kranje vrijeme da politički lideri u BiH ispoštuju presude Evropskog suda za ljudska prava, preporuke OSCE-a, Vijeća Evrope i Koalicije "Pod lupom".

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država imala je oko stotinu posmatrača u 40 gradova i drugih mjesta u BiH u vrijeme oktobarskih izbora. Veliki broj prijavljenih neregularnosti pokazuje značaj Koalicije "Pod lupom", naglasio je Nelson i dodao da bi reforme u cilju jačanja transparentnosti i odgovornosti pomogle građanima Bosne i Hercegovine.

Po riječima ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a u BiH, izbori u BiH imaju još dosta nedostataka: nije osigurana jednakost svakog glasa, upitna je tačnost i potpunost centralnog biračkog spiska, javlja se veliki broj nevažećih glasačkh listića, a tajnost glasanja nije zagarantovana.

Osim toga, po Bertonovim riječima, mediji nisu nepristrasni tokom kampanje.

Amandmani na Izborni zakon BiH, zaključuje Berton, moraju biti kompletirani, što implicira da postizborna vlast mora biti oformljena što prije te oživljena odgovarajuća radna grupa, riječju - treba učiniti sve da ti amandmani na izborno zakonodavstvo zažive.

I Evropska unija je za unapređanje izbornog procesa u BiH, ustvrdila je novinarima šefica Političkog odjela u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Elisabet Tomasinec.

Osim u izborni proces, građani treba da imaju povjerenje u izabrane dužnosnike, kazala je ona podsjetivši da je Evropska unija izdvojila 1,5 miliona eura za djelatnosti Koalicije "Pod lupom" u trogodišnjem odnosno četvorogodišnjem periodu budući da je njena glavna funkcija nadzor nad izbornim procesom.

Evropska unija, po riječima Elisabet Tomasinec, spremna je pružiti podršku, među ostalim faktorima i Centralnoj izbornoj komisiji BiH radi strateškog otklanjanja nedostataka uočenih u izbornom procesu.

Ova zvaničnica u Delegaciji Evropske unije je ohrabrila sve relevantne faktore da zajedno doprinesu pozitivnoj promjeni pravila do narednih izbora u BiH.