Kišovito do kraja oktobra
1

Počnite se pripremati za zimu, slijede padavine

Klix.ba
Ukoliko se još uvijek niste počeli pripremati za zimu, vrijeme je, jer su topli dani i sunce već uveliko iza nas. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda do kraja oktobra neće biti sunčanih dana, dok će temperatura ipak biti povoljna.

Prema prognozama meteorologa srednje temperaturne vrijednosti do kraja oktobra će biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec iznosi 10,4 stepena Celzija.

Nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek naročito će biti u periodu do 15 oktobra, a potom od 26. oktobra do kraja mjeseca. Tačnije srednje temperature zraka u pojedinim gradovima u BiH iznose: Mostar 15, 3, Gradačac 11,5, Bihać 11,3, Banja Luka, Jajce i Zenica 10,8, nešto manje, tačnije 10, 6 Tuzla, dok je prosječna temperatura u oktobru najniža u Bugojnu i Livnu 9,5 stepeni Celzija.

Kada su u pitanju padavine i one će biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno 77 litara po kvadratnom metru. Najviše padavina se očekuje u Mostaru.

Sutra prije podne se može očekivati oblačno vrijeme, a iza podne kiša u gotovo cijeloj BiH. Početak naredne sedmice također donosi kišu, ali se u poslijepodnevnim satima ponedjeljka na jugu mogu očekivati i sunčani intervali.