Historijski dan
627

Počinje "život" na bh. dijelu aerodroma Željava: Želimo dovoditi ljude iz Evrope, da uživaju u BiH

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Aero klub Željava od danas ima korisnička prava u bosanskom dijelu Aerodroma Željava gdje se uskoro očekuje kako turistička ponuda tako i slijetanje avijacije do 5,7 tona težine.
Hamdija Mešić, predsjednik Aero kluba Željava, danas je kazao da je ovo historijski dan za ovaj aero klub s obzirom na to da su od Grada Bihaća, a po Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od prije 15 dana, dobili na korištenje bosanski dio Aerodroma Željava koji obuhvata dvije poletne staze i jedan hangar.

"Prije dvije godine smo uputili inicijativu da nam se ustupi bh. dio Aerodroma Željava kako bismo krenuli u sanaciju dijela vojnog aerodroma, staze i u konačnici izvršili registraciju letjelišta", kazao je Mešić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Grad Bihać još uvijek ima upravljačka prava nad aerodromom te u drugom dijelu se u narednom periodu planiraju napraviti turističke atrakcije, šetnice i staza za biciklizam.

Mešić je kazao da se u bh. dijelu Aerodroma Željava nalaze dvije poletne staze, dok se tri nalaze na području Republike Hrvatske.

"Situacija je takva da niko ne vodi računa o ovom aerodromu već 30 godina i sve je zaraslo i napušteno je. Međutim, oni kada su uništavali poletne staze, nisu to uradili kako treba jer je objekat tako dobro napravljen da se sve može lako popraviti", pojašnjava Mešić.

S obzirom na to da godinama unazad imaju podršku Grada Bihaća i načelnika Šuhreta Fazlića, isto tako im je obećano i da će im se pružiti pomoć u sanaciji piste.

"Prioritet nam je da sve to stavimo u funkciju, a kasnije da se obratimo Direkciji za civilnu avijaciju kako bismo registrovali letjelište. Mi imamo našu sekciju i pozvali smo ljude da dođu iz Evrope kod nas. Jedne godine smo imali 50-ak aviona, sportskih, koji su dolazili i zajedno smo obilazili turističke atrakcije. Željava je ipak svima najatraktivnija, veliki je to potencijal i gledat ćemo da sve oživimo", zaključio je Mešić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na Željavi je planirano slijetanje aviona generalne avijacije do 5,7 tona, a upravo na jednoj od pisti danas je upriličeno i zvanično obilježavanje ovog historijskog dana za Aero klub Željava, ali i ovaj aerodrom.

Željava je vojni aerodrom, koji predstavlja ujedno i najveći podzemni aerodrom, i nekadašnja baza JNA. Nalazi se na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a u punoj funkciji je bio od 1968. do 1992. godine kada je uništen aktiviranjem eksplozivnih sredstava nakon povlačenja JNA.

Posjeduje pet uzletno-sletnih staza dužina od 2,4 do 2,6 kilometara, na kojim svakodnevno patroliraju granični policajci BiH i Republike Hrvatske.

Iako ne posjeduje posebnu turističku ponudu zbog svoje historije često je na listi turista i avanturista koji dolaze u našu zemlju, ali zbog granične linije teško da mogu u potpunosti uživati u ljepotama historijskog aerodroma koji je bio jedan od tri vodeća vojna aerodroma u Evropi.