Počinje saniranje odrona kod tunela Vranduk

S
SRNA
9.1.2010. u 09:07
0
1
Počinje saniranje odrona kod tunela Vranduk
0
Počinje saniranje odrona kod tunela Vranduk Odron kod Vranduka
Radovi na saniranju odrona u blizini tunela Vranduk, kod Zenice, počeće danas, a jedna kolovozna traka ove ceste trebalo bi da bude osposobljena za saobraćaj do srijede 13. januara - najavljeno je iz Javnog preduzeća Direkcija cesta Federacije BiH.
Rok za završetak kompletne sanacije klizišta je 10 dana.

U saopštenju se navodi da je Direkcija cesta pokrenula hitan postupak nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i danas odabrala specijalizovanu kompaniju za potpuno uklanjanje odrona na cesti M17, u blizini tunela Vranduk.

Zbog dugotrajnih obilnih padavina, kao i temperaturnih oscilacija, 1. januara došlo je do većeg odrona kamenog i zemljanog materijala u blizini tunela Vranduk na dionici magistralne ceste Nemila - Zenica, a saobraćaj je potpuno prekinut.

Preduzeće "Dobojputevi" Doboj Jug, koje redovno održava ovu dionicu, je privremenom saobraćajnom signalizacijom preusmjerio saobraćaj na regionalnu cestu R-445 na dionici Nemila - tunel Vranduk i počelo da raščišćava odron.

Nakon uviđaja konstatovano je da je pored uklanjanja velike količine odronjenog materijala sa kolovoza, potrebno izvršiti i uklanjanje pokrenutog materijala sa vrha kosine na visini od oko 20 metara, a koji predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju.

Ti radovi zahtijevaju angažovanje dodatnih kapaciteta, pa je Direkcija cesta FBiH pokrenula aktivnosti na angažovanju specijalizovane kompanije.

S obzirom na kratak rok završetka radova, Direkcija cesta FBiH apeluje na opštinsku i kantonalnu vlast da se maksimalno angažuju na održavanju dijela regionalne ceste na koji je preusmjeren saobraćaj i mole građane za strpljenje.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: