BiH
0

Počinje restauracija Olimpijskog muzeja "Vila Mandić" u Sarajevu

Piše: J. H.
Olimpijski komitet BiH ponovo je krenuo u projekt restauracije Olimpijskog muzeja "Vila Mandić". U komisiji istaknutih sportskih i kulturnih radnika te stručnjaka koja je zadužena za ovaj projekt nalazi se i francuski ambasador Roland Gilles.
Pokrenuta inicijativa za obnovu Olimpijskog muzeja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pokrenuta inicijativa za obnovu Olimpijskog muzeja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Već godinama se govori o obnovi Olimpijskog muzeja u Sarajevu, jednog od najvažnijih institucija Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Nekoliko godina poslije rata, Olimpijski komitet je počeo radove na rekonstrukciji "Vile Mandić", međutim, posao nikada nije završen.

"Ovaj projekt je izuzetno drag Francuskoj. Obnoviti muzej uništen za vrijeme opsade Sarajeva znači okrenuti bolnu stranicu Sarajeva. Želimo poslati poruku mira i pomirenja", kazao je Gilles koji je ujedno i inicijator obnove muzeja.

Osim njega u Komisiji se nalaze Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja, Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Igor Golijanin, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Jasmina Pašalić, predsjednica fondacije "Sarajevo srce Evrope", Predrag Pašić, nekadašnji sportista, Amel Mekić, profesionalni sportista, inžinjer Faruk Širbegović i arhitekt Amir Vuk Zec.

Jasmina Pašalić kaže da je rekonstrukacija Olimpijskog muzeja skup projekt.

"Ovo je projekt mira i takvu poruku želimo poslati iz Sarajeva koje je tri puta bilo u centru pažnje medija, nakon atentata, tokom Olimpijade i opsade. Želimo ponovo poslati svijetu sliku iz ovog grada koji može biti domaćin događaja koji imaju za cilj saradnju, pomirenje i okretanje prema budućnosti", kazala je Pašalić.

Muzej je devastiran tokom agresije na BiH
Muzej je devastiran tokom agresije na BiH
Kako je kazao Edin Numankadić, direktor Muzeja, konačno je došlo vrijeme da se ta zgrada obnovi i u nju vrati dio eksponata s Olimpijade '84.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kaže da su ovakvi projekti na kojem rade dva grada prava mapa puta saradnje.

Ovaj objekt ušao je na spisak kulturnih dobara od posebnog nacionalnog interesa za BiH i jedan je od najreprezentativnijih arhitektonskih objekata austrougarskog kulturnog nasljeđa.