BiH
4

Počinje rekonstrukcija Baščaršijskog trga

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rekonstrukcija Baščaršijskog trga počinje u srijedu, 02. septembra. Projekat rekonstrukcije najstarijeg starogradskog trga podrazumijeva izmjenu kompletne infrastrukture.

Pored građevinskih radova, vršit će se rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, fekalne i oborinske kanalizacije, a bit će zamijenjene i ostale instalacije. Sarajevogas, Elektrodistribucija i BH Telecom izvršit će sanaciju svoje mreže, a po završetku svih radova Baščaršijski trg bit će popločan. Za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine su naglašavaju da su za izvođenje radova prikupljena sva potrebna odobrenja, kao i saglasnost na projektnu dokumentaciju od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika.

Projekat je vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a finansiraju ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osman Gazi (Bursa) iz Republike Turske.

Implementator projekta je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), koja ja provela proceduru izbora izvođača radova, te upravlja sredstvima koje su joj za rekonstrukciju trga uplatile pomenute općine.

Potpisivanjem protokola o primopredaji gradilišta (03. aprila, 2015. godine), Baščaršijski trg je i zvanično predat izvođaču radova, firmi Neimari d.o.o. iz Sarajeva.

Izvođač radova u srijedu će u ranim jutarnjim satima, nakon postavljanja zaštitne ograde oko gradilišta, početi sa uklanjanjem kaldrme.

Iako je prvobitno planirano da rekonstrukcija Baščaršijskog trga počne u aprilu, radovi su odgođeni do septembra. Razlog za ovu odluku je početak turističke sezone i mogućnost da radovi na ovoj izuzetno frekventnoj lokaciji ometaju građane i turiste u periodu kada oni u velikom broju posjećuju Sarajevo. S obzirom da je predviđeno da radovi traju 90 dana, ne bi bili završeni do početka turističke sezone, te su iz tog razloga prolongirani za septembar.