{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje provedba e-obrazovanja u dvije mostarske škole

F
24.4.2014. u 13:28
0
7
Počinje provedba e-obrazovanja u dvije mostarske škole
0
BH Telecom i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) potpisali su u četvrtak u Mostaru protokol o suradnji na implementaciji projekta e-obrazovanja.
Foto: FF PIXOMS/Klix.ba
Foto: FF PIXOMS/Klix.ba


Za prvu fazu ovog projekta odabrane su dvije škole iz Mostara (Srednja elektrotehnička škola i Osnovna škola "Mujaga Komadina") koje će optičkim kablovima biti povezane na širokopojasni internet te će se u tim školama već sljedeće godine početi primjenjivati elementi elektronskog obrazovanja, kao što su elektronski dnevnici, upisi u školu elektronskim putem, vođenje digitalne školske dokumentacije i slično.

Kantonalni ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović kazao je kako današnji čin potpisivanja protokola o saradnji predstavlja korak u budućnost obrazovanja u BiH.

Foto: FF PIXOMS/Klix.ba
Foto: FF PIXOMS/Klix.ba


Govoreći što će e-obrazovanje značiti u praksi, ministar Hadžiomerović je kazao kako će, na primjer, kada profesor upiše ocjenu učeniku u elektronski dnevnik roditelji učenika putem SMS-a dobiti obavijest o toj ocjeni.

Roditelji će također putem interneta imati pristup evidenciji o opravdanim i neopravdanim satima, pojasnio je Hadžiomerović.

Foto: FF PIXOMS/Klix.ba
Foto: FF PIXOMS/Klix.ba


Po riječima predstavnika BH Telecoma Enisa Šantića, ovo preduzeće snosit će sve troškove za implementaciju spomenutog projekta u dvije mostarske odabrane škole, a krajnji cilj je ponuditi iste mogućnosti i svim ostalim školama, kako na području HNK, tako i u cijeloj BiH.

"To podrazumijeva ne samo uvođenje infrastrukture u škole, već i obuku kadrova unutar tih škola", kazao je Šantić.

Dodao je kako je projektom e-obrazovanja BiH krenula stopama razvijenih zemalja u kojima se već niz godina uspješno primjenjuje model e-obrazovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: