BiH
1

Počinje nova runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH

Anadolija
Banja Luka
Banja Luka
U Banjoj Luci će danas i sutra biti održana nova runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, najavljeno je iz Ministarstva pravde BiH.

 Provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" i jednakost građana pred zakonom u procesuiranju predmeta ratnih zločina, bit će glavne teme o kojima će raspravljati pravni eksperti i predstavnici entitetskih i državnih pravosudnih institucija sa zvaničnicima EU.

Prva tačka dnevnog reda, navedeno je u saopštenju za javnost, bit će prezentacija  najnovijih informacija o mjerama usvojenim za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" od 18. jula ove godine.

Delegacija EU očekuje  najnovije informacije od Suda BiH o ovom pitanju, nakon čega će biti diskutovano o budućoj sudskoj praksi u kontekstu usklađenosti sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

Prvog dana ove runde strukturalnog dijaloga bit će raspravljano i o do sada preduzetim mjerama na unapređenju usklađenosti i dosljednosti u primjeni materijalnog krivičnog prava u predmetima ratnih zločina. Delegacija EU, navode iz Ministarstva pravde BiH, zatražit će da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH pruži najnovije informacije o procesu uspostavljanja zajedničkog vijeća najviših sudskih instanci po pitanju usklađenosti sudske prakse, kao i spisak mogućih prepreka za njegovo uspostavljanje sa prijedlogom za njihovo prevazilaženje u skladu sa ranijim preporukama Evropske komisije, kao i odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije. U ovoj rudni dijaloga razmatrat će se  i Nacrt zakona o sudovima BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u. 

"Ministarstvo pravde BiH predstaviće najnovije izmjene zakona koje predviđaju potpunu reformu VSTV-a, od načina izbora članova ovog organa do niza drugih izmjena kojima bi se poboljšao i unaprijedio rad ove institucije", zaključeno je. Kada je riječ o Zakonu o sudovima BiH novim odredbama  predviđa  se uspostavljanje drugostepenog suda u odnosu na Sud BiH, koji  bi rješavao žalbe na presude koje donese Sud BiH.

Drugog dana učesnici strukturalnog dijaloga razmatrat će provođenje strategije za rad na predmetima ratnih zločina.