BiH
3

Čolak: Uskoro zakon o sudovima BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak nije zadovoljan brzinom i kvalitetom reforme pravosuđa u BiH, ali očekuje da će se ubrzo u proceduri naći zakon o sudovima BiH kojim se uspostavlja viši sud BiH.

"Krajnje je vrijeme da to napravimo, jer je to u interesu pravne sigurnosti, s jedne strane, i povjerenja građana u institucije BiH sa druge strane", rekao je Čolak u pauzi šeste runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH u Banjoj Luci.

On je upozorio da nema mnogo vremena i izrazio očekivanje da će se vrlo brzo donijeti i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i prateće izmjene Zakona o Tužilaštvu BiH

"Treba mnogo jače ići u te promjene i u tom smislu sigurno da kasnimo, ali se nadam da će nakon današnjeg sastanka ići još brže", rekao je Čolak.

Govoreći o izuzimanju predmeta entitetskih sudova, Čolak je naveo da još postoje mimoilaženja učesnika dijaloga u pogledu odredbi člana sedam Zakona o sudovima kojima se definiše nadležnost Suda BiH, ali da očekuje da se na današnjoj raspravi dođe do približavanja ili čak potpunog usaglašavanja stavova o ovom pitanju.

"Jako je važno da imamo ovaj zakon i da konačno upostavimo višu sud BiH, ne samo zbog Protokola sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima. Zalagao sam se da se to desi i ranije, ali ukoliko nema jedinstvenog stava, čak i u okviru profesionalne zajednice, kako onda očekivati da se to desi u poslaničkim klupama?“, pita Čolak.

Govoreći o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH", Čolak je istako da nije sporno da će je Sud BiH provesti i da će voditi računa o svom budućem radu, imajući u vidu ovu presudu, ali i najnovije presude Ustavnog suda BiH.

On smatra da je potrebno stvoriti zakonske pretpostavke i da svi građani BiH koji nisu iskoristili pravo na apelaciju Ustavnom sudu po presudama Suda BiH ostvare pravo na ponavljanje postupka.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milorad Novković smatra da će, nakon ove runde strukturalnog dijaloga, doći do ujednačavanja sudske prakse, čime će se ostvariti cilj Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina i jednakosti građana pred zakonom.

On očekuje da će subjekti nadležni subjekti provesti odluku "Maktouf i Damjanović protiv BiH", kao i odluke Ustavnog suda BiH i da će pravne posljedice uzrokovane ranijim presudama Suda BiH biti otklonjene.

Govoreći o odgovornosti sudija za dosadašnju praksu izricanja sankcija u Sudu BiH, Novković je ukazao na Kancelariju disciplinskog tužioca pri VSTV, koji postupa po tačno određenim pritužbama, ali da svaki sud ima i svoje slobodno sudijsko uvjerenje za koje ne odgovara.

"Ono što je najbitnije je da se na kraju ostvari ono pravo koje svakom pripada i da niko ne bude pogrešno kažnjen i da se otklone posljedice neodgovarajuće primjene zakona, što je i intencija VSTV-a", rekao je Novković.

On je dodao da na današnju rundu strukturalnog dijaloga nisu došli predstavnici Ustavnog suda BiH, iako su pozvani.