|

Čolak: Uskoro zakon o sudovima BiH

Čolak: Uskoro zakon o sudovima BiH
3
S
SRNA
11.11.2013. u 13:16
1
komentara
3

dijeljenja
Čolak: Uskoro zakon o sudovima BiH Foto: SRNA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak nije zadovoljan brzinom i kvalitetom reforme pravosuđa u BiH, ali očekuje da će se ubrzo u proceduri naći zakon o sudovima BiH kojim se uspostavlja viši sud BiH.
"Krajnje je vrijeme da to napravimo, jer je to u interesu pravne sigurnosti, s jedne strane, i povjerenja građana u institucije BiH sa druge strane", rekao je Čolak u pauzi šeste runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH u Banjoj Luci.

On je upozorio da nema mnogo vremena i izrazio očekivanje da će se vrlo brzo donijeti i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i prateće izmjene Zakona o Tužilaštvu BiH

"Treba mnogo jače ići u te promjene i u tom smislu sigurno da kasnimo, ali se nadam da će nakon današnjeg sastanka ići još brže", rekao je Čolak.

Govoreći o izuzimanju predmeta entitetskih sudova, Čolak je naveo da još postoje mimoilaženja učesnika dijaloga u pogledu odredbi člana sedam Zakona o sudovima kojima se definiše nadležnost Suda BiH, ali da očekuje da se na današnjoj raspravi dođe do približavanja ili čak potpunog usaglašavanja stavova o ovom pitanju.

"Jako je važno da imamo ovaj zakon i da konačno upostavimo višu sud BiH, ne samo zbog Protokola sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima. Zalagao sam se da se to desi i ranije, ali ukoliko nema jedinstvenog stava, čak i u okviru profesionalne zajednice, kako onda očekivati da se to desi u poslaničkim klupama?“, pita Čolak.

Govoreći o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH", Čolak je istako da nije sporno da će je Sud BiH provesti i da će voditi računa o svom budućem radu, imajući u vidu ovu presudu, ali i najnovije presude Ustavnog suda BiH.

On smatra da je potrebno stvoriti zakonske pretpostavke i da svi građani BiH koji nisu iskoristili pravo na apelaciju Ustavnom sudu po presudama Suda BiH ostvare pravo na ponavljanje postupka.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milorad Novković smatra da će, nakon ove runde strukturalnog dijaloga, doći do ujednačavanja sudske prakse, čime će se ostvariti cilj Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina i jednakosti građana pred zakonom.

On očekuje da će subjekti nadležni subjekti provesti odluku "Maktouf i Damjanović protiv BiH", kao i odluke Ustavnog suda BiH i da će pravne posljedice uzrokovane ranijim presudama Suda BiH biti otklonjene.

Govoreći o odgovornosti sudija za dosadašnju praksu izricanja sankcija u Sudu BiH, Novković je ukazao na Kancelariju disciplinskog tužioca pri VSTV, koji postupa po tačno određenim pritužbama, ali da svaki sud ima i svoje slobodno sudijsko uvjerenje za koje ne odgovara.

"Ono što je najbitnije je da se na kraju ostvari ono pravo koje svakom pripada i da niko ne bude pogrešno kažnjen i da se otklone posljedice neodgovarajuće primjene zakona, što je i intencija VSTV-a", rekao je Novković.

On je dodao da na današnju rundu strukturalnog dijaloga nisu došli predstavnici Ustavnog suda BiH, iako su pozvani.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...