BiH
25

Počinje manifestacija ''Odbrana BiH - Igman 2015''

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Manifestacija ''Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2015'' bit će održana naredna dva dana radi prisjećanja na ratna dešavanja koja su se odigrala na toj lokaciji te na značaj igmanskog bojišta za odbranu Sarajeva i BiH.

Iz Organizacionog odbora novinarima su kazali da je planina Igman tokom agresije na BiH bila jedini put preko kojeg se moglo doći do Sarajeva, zbog čega je jedan od glavnih ciljeva Vojske Republike Srpske u tom periodu bio zauzeti Igman i na taj način u potpunosti blokirati glavni grad BiH.

Pad Igmana značio bi pad Sarajeva, odnosno pad cijele BiH.

Hiljade bivših boraca Armije RBiH, kao i njihove porodice i ove godine posjetit će Igman 6. i 7. augusta, kada će se prisjetiti najtežih trenutaka tokom agresije na BiH.

Novina ove godine je što će dio organizacije biti prepušten mladim ljudima, s namjerom da narednih godina oni preuzmu kompletnu organizaciju.

Federalni ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević najavio je da će tokom centralne manifestacije u petak zastave biti predate mladima kao simbol da na njima ostaje obilježavanje ovog značajnog datuma.

  • Simbolika Igmana je da su na tom mjestu zaustavljene agresorske snage koje su krenule na Sarajevo pa i na BiH, tu su ih zaustavile združene snage korpusa Armije BiH - dodao je Bukvarević.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uključivanje mladih ljudi u organizaciju smatra veoma značajnom novinom.

  • To su djeca naših heroja, "Zlatnih ljiljana", ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, kojima smo ovaj put dali priliku da vode manifestaciju, pod jedinstvenom porukom 'računajte na nas' - istakao je Fišo.

Otvaranje manifestacije planirano je sutra na Šehidskom mezarju Kovači gdje će biti položeno cvijeće, a bit će odata počast na spomen-obilježjima u Ferhadiji i kod Vječne vatre, zatim na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, u mezarju kod Ali-pašine džamije i na Mostu" Suade i Olge".

Također, planiran je vjerski program u džamiji na Igmanu.

U petak aktivnosti počinju poukom bosanskog otpora Bjelašnica/Proskok, slijedi odavanje počasti francuskim vojnicima na Grgarici te odavanje počasti na mezarju Veliko polje, Mrazište i Brezovača.

Nakon vjerskog programa i džume slijedi defile veterana, umjetnički program i obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kanton Sarajevo je nosilac organizacije manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2015", a doprinos su dale i sarajevske općine, Grad Sarajevo, Federalno ministarstvo za boračka pitanja te javna preduzeća.