BiH
10

"Odbrana BiH - Igman 2015": Na mladima ostaje obilježavanje ovog značajnog datuma

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu počela je manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2015" koja će kroz dvodnevne aktivnosti podsjetiti na ratna dešavanja koja su se odigrala na planini Igman te na značaj tog bojišta za odbranu Sarajeva i BiH.

Brojne delegacije svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici udruženja i građani odali su počast i prisjetili se historijskih dana za odbranu države.

Nakon Kovača počast je odata na spomen-obilježju u Ferhadiji, a zatim i kod Vječne vatre.

Nakon kraćeg zadržavanja delegacije su se uputile ka spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a u toku dana će posjetiti mezarje kod Ali-pašine džamije i Most Suade i Olge.

Centralna manifestacija će biti održana sutra, a Organizacioni odbor smatra da će prisustvovati oko 20.000 ljudi.

U petak aktivnosti počinju poukom bosanskog otpora Bjelašnica/Proskok, a slijedi odavanje počasti francuskim vojnicima na Grgarici te odavanje počasti na mezarju Veliko polje, Mrazište i Brezovača.

Nakon vjerskog programa i džume, slijedi defile veterana, umjetnički program i obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kanton Sarajevo je nosilac organizacije manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2015", a doprinos su dale i sarajevske općine, Grad Sarajevo, Federalno ministarstvo za boračka pitanja te javna preduzeća.

Novina ove godine je što je dio organizacije prepušten mladim ljudima, s namjerom da narednih godina oni preuzmu kompletnu organizaciju.

Najavljeno je da će tokom centralne manifestacije zastave biti predate mladima kao simbol da na njima ostaje obilježavanje ovog značajnog datuma.